Heavy Plastic Emotions: Zien is geloven: de kunst van manipulatie

Zien is geloven: De onbetrouwbare kunstenaar
Mijn inspiratiebron is de media. Door mijn autistisch oog voor detail roepen de beelden, op internet en tv, bij mij een andere associatie op dan de bedoeling is.

In de mate van overconsumptie en onze steeds wisselende obsessies voor voedsel vind ik mijn onderwerpen. De kleurstoffen in ons eten worden de kleuren op mijn palet. Gebaseerd op mijn herinneringen aan reclames ontstaat een nieuw beeld in mijn fantasie.

Balancerend tussen romantiek en suspense, ontstaat een volledig persoonlijke interpretatie, ver verwijderd van het bronmateriaal. In close-ups verwijder ik de context van het oorspronkelijke onderwerp. Ik verander details, vormen en het perspectief. De trage droogtijd van olieverf zorgt ervoor dat ik de lichtval kan veranderen, net zolang totdat ik precies mijn gedachten en gevoelens kan vangen in een filmisch beeld wat zweeft tussen figuratie en abstractie.


Om mijn eigen expressie kracht bij te zetten ‘’hermanipuleer’’ ik soms het beeld op een rationele manier zoals dat in de reclame, ook gedaan wordt. Ik leg satirische dwaalsporen uit, waarbij ik de kijkers bewust op het verkeerde been zet. Net zoals een acteur een rol speelt, en toch een persoonlijke uiting van gevoelens in deze rol legt, gebruik ik mijn kunst als ‘’acteerwerk’’. Ik noem me zelf hierom een ‘’onbetrouwbare kunstenaar’’ : de naam Leonard Linden is een pseudoniem en de titels van mijn kunstwerken zijn gebaseerd op reclame slogans. Het publiek mag oordelen of ze te maken hebben met een oprechte emotie of met een kitscherige manipulatie.


Met kunst als zwarte humor, wil ik laten zien hoe de media onze werkelijkheid kan beïnvloeden. Maar wat is tegenwoordig nog de werkelijkheid? Volgens de filosoof Jean Baudrillard is de media intussen zo dominant geworden dat deze steeds meer de realiteit overneemt en onze ‘’echte’’ wereld slechts als vergelijking wordt gebruikt. Door onze afgesproken beeldtaal weet de kijker meteen wat deze moet voelen zonder dat het grotere verhaal zichtbaar is. Ik werk met die beeldtaal maar gebruik dan voor andere doeleinden. Zien is geloven.

Timelapse

Schilderij komt tot stand