Lisette Verkerk; een blonde blauwogige Peruaanse

Ik ben Lisette Verkerk en woon samen met mijn man Octavio Puma Cruz in het dorpje Urubamba in het hart van de Peruviaanse Andes, in de Heilige Vallei van de Inca’s.

We hebben elkaar in 2007 ontmoet bij Niños del Arco Iris waar Octavio Engels studeerde en ik in één van de huisjes op het terrein verbleef voor een werkperiode. Het was niet eenvoudig om mijn leven in Nederland achter mij te laten maar uiteindelijk heb ik de roep van mijn hart gevolg en ben ik in 2010 naar Peru verhuisd.

Mijn leven en werk is sindsdien enorm veranderd. In Nederland had ik mijn atelier in Utrecht. Daarnaast betrok ik als artist in residence tijdelijk woon- en werkplekken in binnen- en buitenland om onderzoek te doen, nieuw werk te creëren of een tentoonstelling voor te bereiden.

Zo onderzocht ik bijvoorbeeld de Utrechtse anatomische collecties van de negentiende-eeuwse professoren Hubrecht en Bleuland (2002 - 2003), werkte ik voor het project Shameless (2006) samen met vrouwen wiens borst is afgezet, legde ik tijdens mijn verblijf in Het Vijfde Seizoen (2006) – het kunstenaarsverblijf van de psychiatrische instelling Altrecht in Den Dolder – contact met patiënten die zichzelf beschadigen, heb ik tijdens mijn werkperiode in De Kas (2008), het tuin atelier van de Kunstuitleen Utrecht, mijn oog laten vallen op de vergroeiingen van een oude plataan en ging ik voor het kunst- en trainingsproject Met mij alles goed (2009 – 2011) in gesprek met cliënten, ex-cliënten, psychiaters en verpleegkundigen over zelfbeschadiging.

En zo ben ik ook in Peru terecht gekomen waar ik dus in 2007 voor vijf maanden verbleef in een van de huisjes op het terrein van Niños del Arco Iris in Urubamba. Tijdens die periode is mijn project Las Manos del Peru – De Handen van Peru ontstaan. Een project in samenwerking met lokale ambachtslieden. Mijn vraag aan hen was om handen te maken als zelfportret in het materiaal waarmee ze dagelijks werken. Het resultaat was een collectie unieke voorwerpen: handen van hout, wol, ijzerdraad en touw maar ook een handvormige gitaar en handvormige sandalen.

Eenmaal verhuisd naar Peru werkte ik er de eerste jaren als vrijwilliger; zo bezocht ik de patiënten in Salud Mental, het psychiatrisch ziekenhuis in de stad Cusco, heb ik tekenlessen gegeven aan de regenboog kinderen van Niños del Arco Iris en fotografielessen aan een groep jongeren van FairMail Peru in Trujillo.

Tegenwoordig heb ik mijn atelier in Urubamba en werk ik aan een nieuwe serie collages.

Hannah Cuppen, auteur ‘Liefdes BANG’ en ‘Liefdes ROEP’ over Lisette Verkerk: ´Lisette en Octavio zijn mensen die de roep van hun hart volgen en doen wat heel dichtbij henzelf ligt. Authentiek, bewust en nauw verbonden met de natuur zijn kernwoorden die ze beiden met elkaar gemeen hebben. Je voelt het respect voor elkaar, voor het leven en voor alles wat de natuur te bieden heeft. Zij zijn in staat de geschenken van de natuur te zien en deze door te geven aan anderen. Dat doen zij ieder op hun eigen unieke manier.´

www.lisetteverkerk.nl