over mijn werk :

werk in stock bij :
sieraden :Galerie Beeld en Aambeeld, Enschede

tassen :Galerie Beeld en Aambeeld, Enschede
Galerie Door, Mariaheide
Kustuitleen Den Helder
www.wannekes.nl
IBUHIS, Sappemeer

Objecten:Galerie Door, Mariaheide
Vaasvormen van keramiek en porselein, in o.a. Raku
Raku is een van oorsprong Japanse techniek.
Na verhitting ontstaat een schrikreactie waardoor het glazuur craqueleert.
Bij Naked Raku branden de craquelelijnen techtstreeks in de klei.


AMFORA
Ik ben gefascineerd door het beeld van een vrouw met een waterkruik.
De vrouw ondergaat een metamorfose: elke breekbaarheid of onzekerheid verandert in kracht, elegantie en onafhankelijkheid.
Een waterkan is een monumentale archetypische vorm.
Deze handtassen van leer en vaasvormen van porselein zijn een metafoor voor de waterkan.
Ondanks hun lichtgewicht silhouet, komt hetzelfde krachtige beeld naar voren.over de sieraden van glas : "een spel van glas en licht"

Ik ben altijd nieuwsgierig om de kenmerken van een materiaal dat ik niet eerder heb gebruikt te ontdekken. Ik dacht dat glas een prachtig materiaal voor sieraden zou zijn. En hoewel ik in eerste instantie twijfelde of het een geschikt materiaal voor sieraden was, niet alleen om naar te kijken, maar ook om te dragen, nam ik de uitdaging aan.
Mijn uitgangspunt was borosilicaat. Dit is een zeer sterk type (laboratorium-) glas, veroorzaakt door de samenstelling, en door de ronde vormen die voortkomen uit de techniek van het glasblazen.De lucht wordt daarbij direct in de glazen buis geblazen. Door plaatselijk verwarmen wordt het glas rekbaar, en ontstaan ronde vormen met een vloeiend verloop. Zo lijkt het alsof het sieraad groeit. Bollen, trechters en tuiten verschijnen, en samen vormen ze een organische compositie. Bij het realiseren van mijn ontwerpen maak ik gebruik van deze kenmerken, aangevuld met de vaardigheid van een meester glasblazer in Bohemen. De heldere transparante vormen, krijgen hun definitieve uiterlijk doordat ik ze zelf afwerk door zandstralen. En zo wordt het sieraad semitransparant, waarbij de kleur van het snoer voor een deel verdwijnt, en er ontstaat een spel van glas en licht.


in 2010 verschenen boek ( 2-talig eng-ned) :
MARIA HEES, 30 JAAR VORMGEVEN
www.japsambooks.nl
ISBN 978-94-90322-12-0
Vormgeving: Marlous Bervoets
Achterblad boek :
Zij is geen industrieel ontwerper, geen vrij kunstenaar, geen vakvrouw in de traditie van het ambacht, geen ondernemende zakenvrouw. Zij werkt aan de ontwikkeling van haar eigen ideeën op het gebied van sieraden, objecten en tassen. Onderzoekt materialen op hun toepasbaarheid en gebruikt materialen vaak op een volkomen nieuwe manier. Zij kent de beperking die traditie of andere normen zo vaak opleggen bij de fabricage van producten, maar zet zich hiertegen juist af om tot nieuwe oplossingen te komen. Zij geeft vorm aan haar eigen vrijheid en daarmee aan de vrijheid van diegenen die haar objecten gebruiken. Dit kan zij doen door kleinschalig te werken, bijna alles zelf te maken en alleen dat te doen wat de moeite waard is. Wat zij wél is blijkt uit haar werk...


meer informatie over alle ontwerpen :
www.klimt02.net/jewellers/maria-hees