Glasatelier Mark de Jong

Al vele jaren ben ik bezig met diverse kunstvormen waaronder tekenen, schilderen, etsen, reliëf schilderijen, fotografie en objecten gemaakt van gebruikt materiaal. Voor fotografie heb ik in de jaren 80 een aantal jaren de Vrije Kunstacademie in Den Haag gevolgd en in de jaren 90 de Foto Academie in Amsterdam toen van Han Sieveking.

Grote projecten
*Het ontwerpen en realiseren van een rouwmonument voor mensen met een verstandelijke beperking.
*Groot panorama geschilderd samen met dementerende ouderen voor een zorginstelling.
*Schilderkunstwerk gemaakt voor opening OCD Voorhout.
*Glas op glas mozaïek ontworpen en gerealiseerd voor stiltecentrum.
*Het woord stiltecentrum in glasmozaiek gemaakt. Iedere letter apart getekend op mdf paneel.
*Veel mozaïek werk gemaakt met cliënten van een dagbehandeling voor ouderen.

Vanaf 2010 ben ik bezig met glas in diverse technieken zoals tiffany, glasmozaiek, glasfusen en brandschilderen. Het meeste werk wat ik maak komt tot stand met de veelzijdige techniek glasfusen in combinatie met tekeningen van O.I. inkt. Dit werk is zeer intensief en wordt afgewisseld met het ontwerpen en realiseren van glazen schalen.
In het ontwerpen van schalen beleef ik veel plezier. Het is iedere keer weer een prachtig proces om zeer scherp glas om te vormen in iets aaibaars. Tijdens het proces heeft het glas iets weerbarstigs. Het laat zich niet altijd zo snijden zoals ik dat wil, maar als het dan uit de glasoven komt is de weerbarstigheid er van af en is er een prachtig kunstwerk ontstaan.
Ik verwerk ook gebruikt glas in mijn kunstwerken. Dit glas kan afkomstig zijn van een abri van het openbaar vervoer die door vandalisme is vernield. Als zo'n plaat kapot gaat breekt het in duizende stukjes. Hier kan ik weer mooie vormen van maken in combinatie met tekenwerk. Vanaf 2016 volg ik cursussen in Delft voor metaalbewerking. Regelmatig combineer ik glaswerk met metalen vormen. Veelal met cortenstaal.

Mark de Jong