MARLY FREIJ - sferische vergezichten en abstracte composities

Mijn naam is Marly Freij. Sinds 2004 ben ik professioneel actief als kunstschilder. Op deze website vindt u een overzicht van mijn schilderijen: landschappen, sferische zeezichten en abstracte composities.

Inspiratie vergezichten

De natuur vormt een belangrijke bron van inspiratie. Fascinerend vind ik de uitwerking, die de natuur op mensen kan hebben. De rust, die aanzet tot nadenken of die juist aanleiding vormt om het hoofd leeg te maken. De vergezichten, de horizon, die uitnodigen te kijken voorbij de eigen horizon. Dit gevoel probeer ik op te roepen met mijn schilderijen.

De landschappen en zeezichten kunnen variëren in de mate van abstractie. Voor mij is het vergezicht een uitgangspunt en de eigen sfeer, die ik een schilderij wil meegeven. Het moet een emotie oproepen, een eigen sfeer uitademen.
Meestal hebben ze geen uitgewerkte details. Je kunt er daardoor telkens iets nieuws in ontdekken of er iets heel anders in zien dan een ander, afhankelijk van de herinnering, die het schilderij bij je oproept. Een titel is heel bepalend hoe je als toeschouwer naar een schilderij kijkt. Ik wil graag de ruimte geven aan de toeschouwer om het schilderij zich eigen te maken op basis van wat het bij hem of haar oproept. In ben daarom gestopt met het geven van titels aan schilderijen uit deze serie, tenzij een titel tijdens het maakproces zich uitdrukkelijk opdringt.

Abstracte composities

Naast vergezichten maak ik ook abstracte schilderijen vaak met geometrische vormen, waarbij ik mij, al experimenterend, door materie, kleur en compositie laat leiden. Zonder plan ga ik op pad. Het schilderij dicteert zich als het ware zelf. Ik probeer er nieuwe technieken in uit, die ik vervolgens probeer te vertalen naar de serie vergezichten.
Werkwijze
Mijn schilderijen zijn groot en kleurrijk, uit vele lagen acrylverf opgebouwd, soms afgewerkt met een glacis van olieverf. Door het toepassen van materialen als gips, kalk, papier, koper, zand, textiel etc. en door het kleurgebruik ontstaat er veel diepte in de schilderijen. In elk schilderij zoek ik de uitdaging, wat resulteert in een gevarieerde en kleurrijke collectie.

Dragers
De schilderijen zijn gemaakt op linnen, waarvan de randen aan de achterkant verstevigd zijn met aluminium. Ze kunnen dus niet krom trekken. De randen zijn 4 cm dik en mee geschilderd. Er hoeven dus geen lijsten om heen.

Waar te zien

Mijn werk is inmiddels bij diverse galeries in Nederland en België geëxposeerd. Een aantal galeries heeft werk van mij in de vaste collectie: galerie Sille in Oudewater, galerie Irok in Horst en Panningen, galerie van Bellen Art in Willemstad en Brielle. Daarnaast bent u welkom om mijn werk in mijn atelier te komen bekijken. Heeft u belangstelling? Stuur dan een mailtje, dan spreken we af.