Mieke de Waal is zowel beeldend kunstenaar als cultureel antropoloog. Die twee interessegebieden - kunst en de mens - zie je terug in haar werk. De antropologische blik zorgt voor de inhoudelijke thema's, de kunst biedt haar de 'taal' om er op een heel persoonlijke manier over te verhalen.
Thema's: reizen, het menselijk lichaam, herkomst, natuur.

Werk van Mieke de Waal kan zowel twee- als driedimensionaal zijn. Daarbij werkt ze met de meest uiteenlopende materialen. Haar werk is opgenomen in collecties van gemeenten, bedrijven en particulieren. Ze exposeert door het hele land, en af en toe ook daarbuiten.
Mieke de Waal Curriculum Vitae
Bekend van Mieke de Waal zijn haar monumentale kimono's. Op de foto ziet u 'Siebold's Zeereizen', tentoongesteld in 2018 bij Lek Art in Culemborg. Foto: Jaap Keller.
Mieke de Waal Curriculum Vitae (2)
Het favoriete schildermateriaal van Mieke de Waal is inkt. De ene keer dient een opzet in inkt als onderschildering, een andere keer werkt ze puur in de gewassen-inkt-techniek. Op de foto 'Chaim' (20 x 20 cm).
Mieke de Waal Curriculum Vitae (3)
Mieke de Waal houdt ervan allerlei materialen met elkaar te combineren. Zo maakte ze een reeks schilderijen, geinspireerd op reizen in Afrika. Ze gebruikte daarin onder meer stoffen die ze er op markten kocht, en stukjes oude landkaart. Op de foto: 'Boda boda' (50 x 40 cm).