Over het werk

Het werk van Peer de Rijk (1963) ademt een desolaatheid uit of een vage herinnering. Vluchtige indrukken die op het netvlies achterblijven. Alsof je in de trein zit en het landschap aan je voorbij ziet schieten, of een persoon observeert vanuit je ooghoek.
Deze indrukken ontstaan door zijn unieke werkwijze.
De basis van het werk bestaat uit foto's. Foto's die Peer gekregen, gevonden of zelf genomen heeft. Elke foto heeft voor de kunstenaar een bepaalde betekenis, het vertelt zijn eigen verhaal.
Na een zorgvuldige selectie wordt de foto bewerkt met chemicaliƫn. De foto emulsie wordt opgelost en hiermee gaat Peer de Rijk schilderen. Eerst grof, met grote gebaren, daarna wordt het proces steeds verfijnder.
De drie kleuren, waar de foto uit bestaat, worden op dusdanige wijze gestuurd dat er een eigen pallet en beeld ontstaat. De identiteit van het orgineel is vervangen en maakt plaats voor een nieuw en eigen verhaal.
Peer de Rijk noemt deze werkwijze "analoog photoshoppen"

Peer de Rijk heeft gestudeerd aan de kunstacademie St. Joost in Breda en de Akademie voor Beeldende Kunst in Tilburg. Hij is in 1989 afgestudeerd en exposeert nu al ruim 20 jaar in binnen- en buitenland.