Over het werk

In de portfolio zijn de aquarellen ondergebracht in de volgende RUBRIEKEN:
CORSICA (nieuw!)
PORTRETTEN
LANDSCHAP
NATUUR
SCHOTLAND
ITALIË
ONZE LIEVE VROUWETOREN AMERSFOORT
zie ook op: YouTube
DIVERSEN
MODEL
SPAKENBURG EN ANDERE KLEDERDRACHTEN
De meeste aquarellen in de portfolio zijn te koop, de prijzen staan er dan bij.
Deze prijs is inclusief 6 % BTW en exclusief lijst en passepartout. Als de lijst bij het schilderij hoort, is dat vermeld en zit bij de prijs in.
Verzenden is mogelijk voor niet ingelijst werk, hiervoor worden verpakkings- en verzendkosten berekend.
OVER DE ISABEY PENSELEN:
Deze penselen van de beste kwaliteit Kolinsky marter en eekhoornhaar worden met de hand gemaakt. Hierdoor zijn ze steviger en slijtvaster dan alle andere merken. De prijs-kwaliteitverhouding is voor de professionele gebruiker optimaal. De serie Kolinsky marter 6227 nr 1 en 3 zijn uit voorraad leverbaar en worden, bij afname van 10 stuks binnen Nederland gratis verzonden.
OVER DE WERKWIJZE:
Aquarelleren is een combinatie van schildertechnieken, die een resultaat geven wat met geen enkel ander medium te bereiken is. Meer nog dan bij andere schildertechnieken berust goed aquarelleren op de kunst van het weglaten, wat hier letterlijk genomen moet worden; alle lichtere partijen worden uitgespaard, er wordt omheen geschilderd. De verf is transparant en de structuur van het papier blijft zichtbaar.
Het dooreen waaieren van de kleuren in de waterfilm die op het papier ligt, bootst een verloop van de kleuren na, zoals ze in de natuur voorkomen. De structuur en de vochtigheidsgraad van het papier, de structuur van het pigment en de penseelstreek bepalen samen het resultaat. Hiermee te spelen en te experimenteren geeft enorm veel plezier.
De aquareltechniek is heel direct. Fouten zijn moeilijk of niet te herstellen, dit voorkomt eindeloos doormodderen aan een niet geslaagd schilderij.
Rita’s persoonlijke voorkeur voor aquarel:
“Hiermee kan ik mijn voorliefde voor het portretteren van mensen en dan vooral van kinderen, het beste gestalte geven. Een jong gezicht zonder rimpels of plooien, maar met een eindeloze variatie aan kleuren en licht en donker; het spel van overlopende kleuren en van kleur naar wit, dat kan nergens beter mee dan met de nat - in - nat methode.
Ik maak portretten in opdracht en vrij werk.
Soms heb ik samen met Wim dezelfde modellen, zoals bij het Drieluik met Pan, Neptunusfontein en Sorbe. Dit drieluik werd in museum Möhlmann tentoongesteld, samen met grote naakten van een tachtigjarige man en vrouw.” zie in de portfolio onder MODEL.
Met de huidige kwaliteit en lichtechtheid van de verf en het zuurvrije papier kan een aquarel veel langer goed blijven dan vroeger, zeker achter glas met een zuurvrij passe-partout ingelijst. Dat maakt een aquarel tot een volwaardig schilderij.
WERKWIJZE BIJ OPDRACHT
PORTRETTEN VAN PERSONEN:
Na een kennismakingsgesprek maak ik een fotoserie, zo mogelijk buiten in de tuin of in een plantsoen of speeltuin. Bij jonge kinderen kan dat het beste in een vertrouwde omgeving.
Daarvoor moet het wel mooi, liefst zonnig weer zijn. De hele sessie neemt ongeveer 2-3 uur in beslag.
Ik kom bij de mensen thuis, òf op een afgesproken locatie, òf zij komen bij mij in Amersfoort.
Als de fotosessie geslaagd is, duurt het minimaal een maand voor de aquarel gereed is. In overleg met de opdrachtgever wordt het werk wel of niet ingelijst afgeleverd, de kosten voor de lijst zijn niet bij de prijs inbegrepen.
PORTRETTEN VAN HUISDIEREN:
A Ik werk met foto’s die door de opdrachtgever worden verstrekt:
(Hoe een huisdier op zijn baasje reageert is anders dan op mij. Ik heb dan wel duidelijke kleurenfoto’s nodig.)
B Ik maak zelf een fotoserie, dan komt er 100 EURO per opdracht bij.
EEN INDICATIE VOOR DE PRIJZEN IN EURO INCL BTW VOOR PORTRET IN OPDRACHT:
(Deze prijzen gelden bij opdrachten rechtstreeks, zonder bemiddelingskosten, af atelier)
Bij het begin van elke opdracht vraag ik een onkostenvergoeding van 50 EURO (binnen NL)
Soloportret ong. 33x50cm eerste 545
tweede 400
derde en meer 200
Dubbelportret ong. 70x50cm 675
Soloportret ong. 50x70cm 680
dubbelportret 945
driedubbelportret 1145
Portretten van (huis)dieren
33x50 eerste 275
tweede en meer 180
50x70 enkelportret 340
dubbelportret 520
driedubbelportret 700

Het jaar rond de Onze Lieve Vrouwetoren, Aquarellen van Rita en Beiaardspel van Dick Klomp

Dick Klomp bespeelt het carillon van de Onze Lieve Vrouwetoren in Amersfoort met een eigen compositie, 'Rondo voor Monnickendam'. Hij maakte dit filmpje met de 12 aquarellen van Rita van der Kant van de toren gezien vanuit alle windrichtingen in alle seizoenen.