Passie voor schilderen

Rob Donders is autodidact en heeft zijn techniek zelf ontwikkeld en door dagelijk te schilderen kan hij deze verder perfectioneren. De contacten met andere kunstenaars prikkelen hem om andere technieken en stijlen uit te proberen. Inspiratie doet hij dagelijks op in zijn directe woonomgeving rond Bergen NH of tijdens bezoeken aan het buitenland.

De harmonieuze wisselwerking tussen toets en kleurgebruik is kenmerkend in de schilderijen van Rob Donders en laat daardoor voldoende ruimte aan de beschouwer voor een eigen interpretatie. Penselen en paletmes zijn onmiskenbare attributen in het ontstaansproces. Zoals Rob Donders zelf zegt: “het ‘gevoel en emotie’ van een schilderij is belangrijk voor mij. Pasteus aangebrachte verf, in combinatie met schraal geschilderde delen van het canvas zorgen voor een extra dimensie. Ik maak ik in eerste instantie kleurschetsen en foto’s van wat mogelijk een schilderij gaat worden. Samen met de indrukken van de plek en deze hulpmiddelen maak ik - in de beslotenheid van mijn atelier - de definitieve schilderijen.”

Vanaf zijn vroegste jeugd heeft hij getekend. Geïnspireerd door zijn ouders en grootvader - allen creatief - is hij zich gaan uiten in potlood en inkt. Nu vormt een foto of een potlood- of pentekening uit zijn schetsboek meestal de basis voor een schilderij. Naast schilderen en aquarelleren is beeldhouwen een manier om zijn gevoelens weer te geven.


Tweets van @roblovestwitt