Over het werk

De keramiek objecten van Vera Zegerman zijn handgevormd en uniek. Haar werk is geïnspireerd op organische, natuurlijke vormen, zoals fossielen (sporen uit het verleden) en delen van het menselijk lichaam. Het bevindt zich op het spannende raakvlak tussen abstract en figuratief. De kleurrijke details vormen onderdeel van haar beeldtaal en geven haar werk een herkenbare uitstraling.

Het liefst werkt zij met klei omdat het een geweldig proces is om te zien hoe het onder mensenhanden uit het kneedbare materiaal gegroeide eindresultaat door verhitting in het vuur versteent tot een definitieve vorm. De objecten die zo ontstaan kunnen gezien worden als nieuwe levensvormen. Vera laat hiermee zelf ook weer sporen na.

In 2006 begon zij aan een serie beelden met het thema “Verboden af te blijven”, die dus móeten worden aangeraakt. In deze beelden bevindt zich een gekleurde lamp (vaak paars of rood), die enerzijds de binnenwereld van het beeld op een spannende wijze verlicht en daarmee zichtbaar maakt voor de beschouwer en anderzijds de beelden verwarmt waardoor de “bevoeler” aangenaam verrast wordt.