Arti et Amicitiae

Expositie is afgelopen

Calisthene

Tentoonstelling 31-05-2019 t/m 23-06-2019 > Amsterdam
Arti et Amicitiae Calisthene
Beeld: Charlotte Weise
Calisthene is een groepsexpositie met het werk van:
Faysal Mroueh, Charlott Weise en Daniel Vorthuys.

Op de beroemde ‘stierensport-fresco’, in het oude Kreta, zien we vrouwen meedoen met stierspringen. Men maakt een acrobatische sprong over de stier door aan zijn hoorns te grijpen. Binnen dit project bezien wij ‘de stier’ graag als het kernpunt van de Minoïsche beschaving, tezamen met inspirerende Kretaanse mode en atletische regimes. De Griekse mythe definiëren wij als een boegbeeld voor de mode, design en choreografie.

Calisthene is zeer ambigu. Dat wil zeggen, het heeft verschillende verwijzingen. Zo verwijst het onder andere naar een pure vorm van training waarbij kracht en uithoudingsvermogen, coo?rdinatie en flexibiliteit in balans gehouden worden. Etymologisch refereert het woord aan de eeuwenoude Spartaanse sport, waarbij trainingsmethodieken toegepast werden ter voorbereiding van een gevecht.

Een onderdeel van de expositie zal een decor zijn. Een decor dat de fictieve stad Calisthene representeert. De ruimte zal verdeeld worden in verschillende locaties (waaronder een badhuis en een gymnasium). De expositie krijgt de vorm van een algehele installatie, waarin een samensmelting plaatsvindt tussen de werken van alle kunstenaars. De constructie van het decor, de muurschilderingen, de kostuums, muziek en de performances vervullen ieder een eigen rol binnen de muren van Calisthene.

Deelnemende kunstenaars:
Binnen het werk van Faysal Mroueh creëert hij sciencefiction-gerelateerde settings die pathologische, seksuele ervaringen oproepen. Mroueh’s werk straalt een biologisch gevoel uit en legt de nadruk op geforceerde verlangens. Geforceerde verlangens in nauwe gangen, gele en ’donkere’ roze muren die allen zeer claustrofobisch aanvoelen. De voorheen geschetste gangen kunnen benut worden voor chatrooms, rollenspellen en intergalactische dialogen. In die zin vertaalt de expressie van Mroueh’s werk zich in een rollenspel-theater, waarin verlangen en angst worden verruimt en/of belichaamd.

De schilderijen van Charlott Weise verwijzen naar de archaïsche, klassieke, en Hellenistische perioden; grootse perioden die verwijzen naar verscheidene meesters. Weise past echter een nieuwe glanslaag toe op haar onderwerpen en onthult ze hier ook in. Ze heeft de mannelijke blik geësthetiseerd, maar ook haar sensuele visie in een grotere ’niet-mannelijke’ context geplaatst. In Weise’s werk voelt de figuratieve vorm vrouwelijk aan. Weise’s nadruk op rondingen en contouren belichaamt een nieuwe, funky, fantasy-achtige stijl, waarbij vers verworven hoge hakken een net zo groot gebaar maken als een abstracte projectie van Frank Stella.

Daniel Vorthuys’ poëtische verhandelingen gaan over mislukking, gender problematiek en lichamelijke vervreemdingsexperimenten, dit doet hij middels taal en performances. Terwijl Vorthuys tezamen met dansers, musici en acteurs werkt, leggen zijn performances de nadruk op interculturele, vrouwelijke identiteiten en zijn toe-eigening van het stereotype vrouwelijke handeling (bijvoorbeeld een huishoudelijke activiteit, of het aan- en uitkleden van verschillende outfits). Verder fungeert het werk van Vorthuys als archiefmateriaal voor huishoudelijke uitvoeringen, die voornamelijk de nadruk leggen op mode en interieur.

Beeld: Charlott Weise

Calisthene is mede mogelijk gemaakt door:
Amsterdams Fonds voor de Kunst, Stichting Stokroos, M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting, Fonds Kwadraat, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting WTMW, Arti et Amicitiae en andere fondsen die anoniem wensen te blijven

Met dank aan:
Polina Reznychenko (couturier), Anna Riley-Shepard (choreografie), Christopher Mahon (acteur), Alison Yip (mural assistent), Vanessa Disler (mural assistent), Joshua Voorthuis, Rosie Voorthuis, Elisabeth Mesnier (make-up artiest), Ana Gzirishvili (animator/designer), Dan Walwin (camera), DINAMO (typeface), Camille Niessen (code), Bea McMahon, Benjamin Francis van der Burg, Gijsje Heemskerk, Hans Kuiper, PJ Bruyniks, Morgan Courtois (parfum) en anderen.

Arti et Amicitiae, Latijn voor 'voor kunst en vriendschap', is 'een vereniging van beeldend kunstenaars en kunstlievende leden'. De vereniging is opgericht in 1839 en gevestigd in een monumentaal pand van H.P. Berlage aan het Rokin in Amsterdam.

organisatie
De non-profit vereniging Arti et Amicitiae streeft ernaar de beeldende kunst in algemene zin te bevorderen en daarbij de belangen van beeldend kunstenaars te behartigen. De vereniging telt ongeveer 1400 leden: rond de 568 kunstenaars en 837 kunstlievende leden.

leden
Arti et Amicitiae heeft door de jaren heen verschillende beroemde leden gehad, zoals de architect A.C. Bleijs en kunstenaars Jozef Israëls en August Allebé. De vereniging betrokken geweest bij de oprichting van onder andere De Vereniging tot Bevordering van Beeldende Kunsten, de Haagsche Kunstkring en Moderne Kunstkring.

activiteiten
De vereniging organiseert onder meer verschillende tentoonstellingen waarbij zowel werk van leden als niet-leden tentoongespreid wordt. Daarnaast heeft Arti een veelzijdig kunstbezit met werk van huidige en voormalige leden. De omvangrijke negentiende-eeuwse boekenverzameling van Arti is sinds 1992 ondergebracht in de bibliotheek van het Van Gogh Museum. Ook is de vereniging actief in het publiceren van kunstgerelateerde boeken, het eigen opinieblad De Nieuwe en sinds april 2004 De Artikrant.

Auteur: Lujzika Adema van Kooten

Openingstijden

Tentoonstellingszalen:
Dinsdag tot en met zondag van 12:00 -18:00 uur
Entree: € 3,- Uw toegangskaartje is tevens entreebewijs voor de sociëteit van Arti tijdens 12:00-18:00

Contact

Arti et Amicitiae
Rokin 112
1012 LB Amsterdam
Nederland
Tel: 020-6245134

www.arti.nl

99 dagen geleden bijgewerkt

Stuur een bericht naar Arti et Amicitiae