Arti et Amicitiae

Expositie is afgelopen

Brasa mi Ori / Groet me met...

Tentoonstelling 28-10-2019 t/m 17-01-2019 > Amsterdam
Arti et Amicitiae Brasa mi Ori / Groet me met...
Beeld: Soeki Irodikromo, zonder titel, 1997 (detail)
De sociëteit van kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae staat dit najaar in het teken van de beeldende kunst in relatie tot Suriname.

De kunstcollecties van Arti leden Carl Haarnack en Myra Winter tonen de rijkdom en diversiteit van de moderne beeldende kunst van Surinaamse kunstenaars en kunstenaars met een sterke verwantschap met Suriname.
De feestelijke opening vindt plaats op maandag 28 oktober om 17.30 uur en is openbaar toegankelijk.

Kunstenaars: Carlos Blaaker, Diana Blok, Kenneth Beeker, Mireille Buldeo Rai, Isan Corinde, Frank Creton, Steven Dahlberg, Ken Doorson, Robbert Enfield, Kenneth Flijders, Anita Hartmann, Soeki Irodikromo, Sri Irodikromo, Maartje Jaquet, Remy Jungerman, Glenn Kallasingh, Rinaldo Klas, Renée Koldewijn, Hans Lie, Egbert Lieveld, Guillaume Lo- A- Njoe, Kurt Nahar, Marcel Pinas, Greg PleinRavi Rajoocomar, George Struikelblok, Jan Quintus Telting, Iléne Themen, Purcy Tjin, Rene Tosari, Wilgo Vijfhoven, Erwin de Vries, Leo Wong Loi Sing, Michael Wong Loi Sing, Sirano Zalman
Curator: Harald Schole

Carl Haarnack (Paramaribo, 1963) is oprichter van Buku – Bibliotheca Surinamica, een collectie van zeldzame boeken en prenten over Suriname. Hij is wetenschapper en publicist. Myra Winter (Amsterdam, 1961) verbleef lange tijd in Suriname waar zij onder meer werkte bij het Surinaams Museum en archiefonderzoek verrichtte. In Amsterdam was zij met Henry Strijk actief bij de Vereniging Ons Suriname (opgericht in 1919) waar ze o.a. Galerie Nola Hatterman runde en met hem de basis legde voor hun gezamenlijke collectie.

Vanuit hun gezamenlijke interesse ontstond er een vriendschap die leidde tot meerdere samenwerkingsverbanden. Door hun liefde voor de Surinaamse kunst en kunstenaars groeide beider collecties kunstwerken. Kunst met een verhaal die vanuit een persoonlijk perspectief, momenten uit de hedendaagse Surinaamse kunstgeschiedenis weerspiegelen.

De titel van de tentoonstelling is ontleend aan een gedicht van Michaël Slory.
(Totness, 4 augustus 1935 – Paramaribo, 19 december 2018)
Beeld: Soeki Irodikromo, zonder titel, 1997 (detail)

PUBLIEKSPROGRAMMA BRASA MI ORI / GROET ME MET….
Het door de sociëteitscommissie samengestelde uitgebreide publieksprogramma belicht de cultuur en actuele kunst uit Suriname en plaatst de tentoonstelling in een breder perspectief. Het publiek wordt uitgenodigd deel te nemen aan workshops, pop-up events en ronde tafel gesprekken. Arti biedt hiermee de gelegenheid tot ontmoetingen tussen culturen, een bijdrage aan een inclusief Amsterdam.


Maandag 28 oktober 17.30 uur
Opening tentoonstelling

De opening wordt verricht door Vincent Soekra, voorzitter van de Vereniging Ons Suriname gevolgd door een introductie door Harald Schole, de curator. Daarna opent een smakelijk Surinaams dinerbuffet met medewerking van Nellie Bakboord, columnist en culinaire duizendpoot.


Donderdag 7 november 16 uur
Lezing en discussie
Kunst gerelateerd aan Suriname en collectievorming

Imara Lemon, curator, geeft een lezing over de collectie van het Amsterdam Museum. Maureen Cox verbonden aan het CBK Zuidoost beschrijft de opbouw en samenstelling van hun uitleen en verkoop collectie. Ellen de Vries, biografe, vertelt over haar onderzoek naar het leven en werk van Nola Hatterman (Amsterdam, 1899 - Brokopondo 1984) en haar leerlingen.


Donderdag 14 november 20.30 uur
Presentatie Traditie en Vernieuwing
Renée Koldewijn, kunstenaar over de invloed van de Koto (speciale jurk) en de Angisa (speciaal gevouwen hoofddoek) in haar projecten; Anke Akerboom, edelsmid en Mirko Krabbé, kunstenaar verbleven in 2008 in het binnenland van Suriname waar zij met de lokale bewoners sieraden maakten. Aan de hand van filmbeelden vertellen zij over hun ervaringen.


Maandag 25 november 20.30 uur
Pop-up event en ronde tafel gesprek Srefidensi / Onafhankelijksdag
Gemodereerd door Myra Winter.


Maandag 25 november 20 uur
Tekenavond (o.v.b.)
Srefidensi

Vrijdag 13 december 16 uur
Poëzie en Literatuur; dichter Michaël Slory

Een middag in het teken van de dichter Michaël Slory (Totness, 4 augustus 1935 – Paramaribo, 19 december 2018) met een inleiding door prof. dr. Michiel van Kempen over zijn werk. Rudy Chotoe en Mireille Buldeo Rai dragen zijn gedichten voor. Verder met medewerking van Peter de Rijk (pseudoniem Ezra de Haan) over zijn boek ?op zoek naar Slory ?. Het Literatuurmuseum leent een portret van Slory uit gemaakt door de kunstenaar Dhiradj Ramsoedh, gemaakt ten gunste van zijn 75ste verjaardag. Dit unieke portret in boekvorm kan deze middag worden ingekeken.

Maandag 2 december en 9 januari
modeltekenen

Vrijdag 10 januari 16 uur
Lezing en presentatie
Suriname, actuele kunst en kunstenaars

Paul Faber, kunsthistoricus/auteur, verzorgt een lezing over stromingen in de Surinaamse kunst. Rob Perée, recensent/auteur, signaleert hedendaagse tendenzen en ontwikkelingen. Eric Kastelein, auteur/historicus, belicht zijn recente publicatie ‘Gedenktekens en monumenten in Suriname’, kunst in de openbare ruimte.

Vrijdag 17 januari 21 uur
Muzikale afsluiting

TENTOONSTELLING
Brasa mi ori / groet me met…
Surinaamse kunst uit de collectie van Myra Winter en Carl Haarnack
Opening: maandag 28 oktober om 17.30 uur

TENTOONSTELLINGSDUUR
29 oktober 2019 - 17 januari 2020
Openingstijden: maandag tot en met vrijdag van 12-17 uur + publieksprogramma openbaar toegankelijk.

ADRES
Arti et Amicitiae
Rokin 112, 1012 LB Amsterdam
www.arti.nl

Arti et Amicitiae, Latijn voor 'voor kunst en vriendschap', is 'een vereniging van beeldend kunstenaars en kunstlievende leden'. De vereniging is opgericht in 1839 en gevestigd in een monumentaal pand van H.P. Berlage aan het Rokin in Amsterdam.

organisatie
De non-profit vereniging Arti et Amicitiae streeft ernaar de beeldende kunst in algemene zin te bevorderen en daarbij de belangen van beeldend kunstenaars te behartigen. De vereniging telt ongeveer 1400 leden: rond de 568 kunstenaars en 837 kunstlievende leden.

leden
Arti et Amicitiae heeft door de jaren heen verschillende beroemde leden gehad, zoals de architect A.C. Bleijs en kunstenaars Jozef Israëls en August Allebé. De vereniging betrokken geweest bij de oprichting van onder andere De Vereniging tot Bevordering van Beeldende Kunsten, de Haagsche Kunstkring en Moderne Kunstkring.

activiteiten
De vereniging organiseert onder meer verschillende tentoonstellingen waarbij zowel werk van leden als niet-leden tentoongespreid wordt. Daarnaast heeft Arti een veelzijdig kunstbezit met werk van huidige en voormalige leden. De omvangrijke negentiende-eeuwse boekenverzameling van Arti is sinds 1992 ondergebracht in de bibliotheek van het Van Gogh Museum. Ook is de vereniging actief in het publiceren van kunstgerelateerde boeken, het eigen opinieblad De Nieuwe en sinds april 2004 De Artikrant.

Auteur: Lujzika Adema van Kooten

Openingstijden

Tentoonstellingszalen:
Dinsdag tot en met zondag van 12:00 -18:00 uur
Entree: € 3,- Uw toegangskaartje is tevens entreebewijs voor de sociëteit van Arti tijdens 12:00-18:00

Contact

Arti et Amicitiae
Rokin 112
1012 LB Amsterdam
Nederland
Tel: 020-6245134

www.arti.nl

118 dagen geleden bijgewerkt

Stuur een bericht naar Arti et Amicitiae