Drents Museum

Expositie is afgelopen

Barbizon van het Noorden

Tentoonstelling 24-11-2019 t/m 22-03-2020 > Assen
Drents Museum Barbizon van het Noorden
Julius van de Sande Bakhuyzen (1835-1925), Rustende koeienhoeder aan oever van door bomen omzoomde waterkant, ongedateerd, olieverf op doek, 54 x 95 cm, Drents Museum, schenking Stichting Vrienden van het Drents Museum
In de tentoonstelling?Barbizon van het Noorden – De ontdekking van het Drentse landschap 1850-1950 presenteert het museum werk van grote kunstenaars uit de 19de en 20ste eeuw die de natuur van Drenthe ontdekten en op doek vastlegden. Kunstwerken van onder meer Israëls, Mesdag en Van Gogh laten de unieke eigenschappen van Drenthe zien.? Voor deze tentoonstelling wordt samengewerkt met Stichting Het Drentse Landschap. Het Drents Museum en Het Drentse Landschap ontwikkelen een verrassend randprogramma rondom de tentoonstelling waarbij kunst, cultuur en natuur op een bijzondere manier samengaan.

Barbizon van het Noorden
Drenthe staat bekend om zijn prachtige natuur en gemoedelijke bevolking. Veel toeristen bezoeken de provincie elk jaar weer precies om die typische kenmerken. Dit beeld van Drenthe is in de 18de eeuw ontstaan, toen de eerste kunstenaars gewapend met hun potlood en schildersezel de woeste maar bovenal het wonderschone Drentse landschap ontdekten. Er is een mooie vergelijking te maken met het bekende Franse Barbizon, waar kunstenaars zich in de 19de eeuw verzamelden om de natuur te gaan schilderen, vaak in de openlucht. Drenthe vervult eenzelfde rol als Barbizon met kunstenaarsdorpen als Zweeloo, Rolde en Vries als verzamelplekken.

De schoonheid van Drenthe
In de tentoonstelling?Barbizon van het Noorden – De ontdekking van het Drentse landschap 1850-1950 maken de bezoekers een wandeling door het Drentse landschap van rond 1900 en ontdekken ze de prachtige heidevelden, hunebedden, akkers en bijzondere dorpen van Drenthe. Schilderijen, grafiek en tekeningen van grote kunstenaars, waaronder Jozef Israëls, Hendrik Willem Mesdag, Vincent van Gogh, Julius van de Sande Bakhuyzen en Max Liebermann worden gepresenteerd in combinatie met nog niet eerder getoonde onbekende pareltjes uit de rijke collectie van het Drents Museum. De tentoonstelling biedt hiermee een grote diversiteit aan werken die samen het unieke karakter van Drenthe laten zien.

Het Drentse Landschap
Voor dit project werkt het Drents Museum samen met Het Drentse Landschap. Deze stichting werd in 1934 opgericht en bestaat dit jaar 85 jaar. Het Drentse Landschap beheert zo’n 9.000 hectare natuur en circa 300 veelal monumentale objecten, waaronder havezaten, kerken en diverse boerderijen. Daarnaast heeft de stichting de zorg voor 22 hunebedden, drie historische schansen en tientallen grafheuvels. Het Drents Museum en Het Drentse Landschap ontwikkelen een speciaal randprogramma rondom de tentoonstelling waarbij kunst, cultuur en natuur op een bijzondere manier samengaan. Het Drentse Landschap ontwikkelt een publieksfilm die in de tentoonstelling wordt getoond en tevens in de informatiecentra van Het Drentse Landschap.

Openingstijden

di t/m zo 11:00 - 17:00

Op maandag alleen open met de feestdagen.
Gesloten op Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag.

Contact

Drents Museum
Brink 1
9401 HS Assen
Nederland
Tel: 0592 377 773

www.drentsmuseum.nl

1680 dagen geleden bijgewerkt

Stuur een bericht naar Drents Museum