Museum Jan van der Togt

Expositie is afgelopen

Klaas Gubbels 85 jaar – De keuze van de kunstenaar

Tentoonstelling 21-05-2019 t/m 25-08-2019 > Amstelveen
Museum Jan van der Togt Klaas Gubbels 85 jaar – De keuze van de kunstenaar
Naar aanleiding van de vijfentachtigste verjaardag van Klaas Gubbels (1934) toont Museum Jan van der Togt in Amstelveen van 21 mei tot en met 25 augustus 2019 een selectie van schilderijen die in nauwe samenwerking met de kunstenaar tot stand is gekomen. Er worden circa 25 werken tentoongesteld die veel voor de kunstenaar betekenen en waar hij zijn hele leven geen afstand van heeft willen doen. Te zien zijn schilderijen uit diverse periodes van zijn leven; van het oude onderzoekende werk, tot de welbekende kan én nieuw werk. Deze tentoonstelling maakt deel uit van ARTZUID Annex Amstelveen.

De in Rotterdam geboren kunstenaar gebruikt alledaagse voorwerpen als motief voor zijn schilderijen en beelden. Hij is bekend van zijn schilderijen van koffiepotten, tafels en stoelen. In zijn schilderijen is de koffiepot – door hemzelf meestal ketel genoemd – als het ware een personage. Hij zit op een stoel aan een tafel of ontmoet in het platte vlak andere bontgekleurde ketels. Gubbels wil het eentonige uitbuiten en legt de focus op de essentie door al het overbodige weg te laten. “Een mooi schilderij maken… dat kan. Maar een schilderij wat iets zegt… dat is wat ik wil”, aldus Gubbels.

ARTZUID Annex Amstelveen
Museum Jan van der Togt sluit met deze tentoonstelling aan bij ARTZUID Annex Amstelveen, in het verlengde van ARTZUID Amsterdam. In Amstelveen zullen op meerdere plekken beelden van Klaas Gubbels in de buitenlucht worden getoond. Het Museum Jan van der Togt vormt het startpunt van de route door Amstelveen naar Amsterdam.

Museum Jan van der Togt werd in 1991 gesticht door Jan van der Togt (1905 – 1995), oprichter van Tomado en fervent verzamelaar van eigentijdse kunst. De collectie omvat onder meer werk van Jan Verschoor, Hans Kanters en internationaal erkende kunstenaars als Sam Francis en Ossip Zadkine, maar is vooral bekend om haar toonaangevende verzameling glaskunst.

De vaste collectie van Museum Jan van der Togt wordt elk jaar gecombineerd met ten minste acht tentoonstellingen van gevestigde en veelbelovende kunstenaars. Zo waren er in het verleden overzichtstentoonstellingen van Karel Appel, Robert Combas, Sam Francis, Anton Heyboer en Kamagurka, maar ook exposities waarin landen als China, India, Japan en Turkije centraal stonden.

Openingstijden

Woensdag t/m vrijdag: 11.00 - 17.00 uur
Zaterdag en zondag: 13.00 - 17.00 uur

Contact

Museum Jan van der Togt
Dorpsstraat 50
1182 JE Amstelveen
Nederland
Tel: (020) 641 57 54

www.jvdtogt.nl

952 dagen geleden bijgewerkt

  • Schilderkunst
  • Beeldhouwkunst
  • Glaskunst