De Vensterbank

Expositie is afgelopen

Dont' Look Now | Robin Kolleman

Tentoonstelling 20-10-2019 t/m 02-02-2020 > Amersfoort
De Vensterbank Dont' Look Now | Robin Kolleman
Don't Look Now - detail | 2 (157 x 100 x 20) cm | gips, papier
De Vensterbank Dont' Look Now | Robin Kolleman (2)
Don't Look Now | 2 (157 x 100 x 20) cm | papier, gips
De Vensterbank Dont' Look Now | Robin Kolleman (3)
Actie! Vuist | 2019 | 7,5 x 5 x 2 cm | gips,multiple
Don't Look Now

Vanaf 20 oktober 2019 is De Vensterbank het domein van beeldend kunstenaar Robin Kolleman (1960). Met papier en gips bouwde de Rotterdamse een intrigerende installatie die op niet mis te verstane wijze de kijker ongemakkelijk op de stoep laat staan. Een werk over naastenliefde en leed, ver van ons bed, en zo dichtbij. Don’t Look Now is tot en met 2 februari 2020 te bezichtigen vanaf de stoep van Bergstraat 32 te Amersfoort.

De Vensterbank is veranderd in een witte golvende oase, met twee zacht glimlachende dodenmaskers, die je met gesloten ogen lijken aan te kijken. Het werk van Robin Kolleman verwart. Want met de neus op de ruiten valt je oog ook op terugkerende teksten: cause of death, region of origin (doodsoorzaak, land van herkomst). En op lijsten met opsommingen van namen, feiten en plaatsen. Woorden en cijfers verdwijnen achter witte golvende lijnen.
Robin Kolleman maakte Don't Look Now tegen een achtergrond van namen en naamlozen van de vluchtelingen en migranten die naar of in "Fort Europa" stierven. Dat waren in 2018 alleen al 34.361 mensen, geen nummers. Ongeacht opinies, meningen, redeneringen of oorzaken is dit een ongelooflijke hoeveelheid doden.

"Al een tijd ben ik diep geraakt door het lot van de vluchtelingen die de oversteek van de Middellandse zee wagen, er is daar meer ellende dan het oog of het hart kan verdragen. Als kunstenaar voel ik me enigszins machteloos maar toch wil ik daar iets aan doen. Als kunstenaar wil ik me mengen in het discours, niet met woorden maar met beeld, want dat is de taal die ik het best beheers."

De Vensterbank bracht een bezoek aan de kunstenaar in Rotterdam. Op de website komt u in woord én beeld meer te weten over haar drijfveren, motieven en manier van werken.
DeVensterbank.nl - RobinKolleman.nl
-----
Actie! Vuist

Om haar roep om aandacht kracht bij te zetten, maakte Kolleman een kleine multiple van gips, getiteld Actie!. Voor €50 kunt u dit werkje in bezit krijgen, direct via de kunstenaar. Zij doneert 10% van elk verkochte multiple, aan Stichting Vluchteling.
Voor meer informatie kunt u mailen naar info@robinkolleman.nl
De Vensterbank Amersfoort
ULTRA POWER | De Vensterbank van Erik Mattijssen 2020
De Vensterbank Amersfoort (2)
De Vensterbank van Frank Halmans | 2015
De Vensterbank Amersfoort (3)
De Vensterbank van Couzijn van Leeuwen | 2013
De Vensterbank Amersfoort (4)
De Vensterbank van Olphaert den Otter | 2018-2019

De Vensterbank is gevestigd aan Bergstraat 32 te Amersfoort. Pal aan de stoep twee ramen, twee vensterbanken. Op en boven deze vensterbanken zweven beelden van allerlei pluimage van kunstenaars van allerlei pluimage. ‘Slow Art’ op de stoep in het voorbijgaan; kijken, ontdekken en ongeremd gluren.
Op uitnodiging neemt een kunstenaar elke vier maanden bezit van De Vensterbank en toont zijn/haar werk in deze twee ruimtes van 155 x 100 x 20 cm. Geen bordjes of namen op de ramen, wel de sitevermelding en een QR-code. Middels deze QR-code kan ter plekke informatie opgehaald worden over het getoonde werk/installatie en de kunstenaar. Het werk is rechtstreeks te koop bij de kunstenaar.
Daarnaast is op de website te lezen over het bezoek van De Vensterbank aan de kunstenaar in zijn/haar atelier. Kunsthistorica Jantine Kremer schrijft erover, Jolanda Meulendijks maakt de foto's. En zo biedt de website een kijkje in het atelier van de kunstenaar, en verhaalt over drijfveren en motivatie; een achteromdeurtje van De Vensterbank.

Openingstijden

De Vensterbank is zeven dagen per week te bezichtigen op de stoep van Bergstraat 32, en verlicht van 8.00 tot 23.00 uur.

Stuur een bericht naar "De Vensterbank"