Jan Baggen

Expositie is afgelopen

Stad en land

Tentoonstelling 29-04-2022 t/m 22-06-2022 > Ruurlo
Jan Baggen Stad en land
zicht op Doesburg, olieverf op paneel 30x40 cm
Jan Baggen Stad en land (2)
Kasteel Ruurlo, olieverf op paneel 30x40 cm
Jan Baggen Stad en land (3)
Wodanseiken bij Wolfheze
olieverf ook paneel 30x40 cm
Jan Baggen Stad en land (4)
Posbank, op de grote stillen heide
olieverf op paneel 30x40 cm
Jan Baggen Stad en land (5)
Zalk,
Olieverf op paneel 30x40 cm
Net als in de 18e eeuw Jan de Beijer dat deed voor uitgever Isaac Tirion mocht ik, voor de Kluwer-, later Wegenerkranten door het verspreidingsgebied trekken om daarvan wekelijkse verslag te doen in de vorm van tekeningen en een verhaaltje. Voor uitgeverij Broekhuis tekende en schreef ik 5 wandel- fietsboekjes met als thema Twentse landgoederen.
Het tekenen en schilderen van de omgeving is daarmee een wezenlijk onderdeel van mijn leven en werk geworden.
Nu ik dankzij de AOW meer tijd heb zoek ik graag de mooiste plekjes uit de tijd van de krantenserie nog eens op voor nadere verdieping. Vooral de verhalen die erbij horen zijn vaak de aanleiding. Een mooi voorbeeld zijn de Wodanseiken bij Wolfheze. De plek waar de schilders van de Oosterbeekse school (Mauve, Maris, Münninghof, Ferwerda, de Bock etc.) zo rond 1900 werden ingewijd door de schilder Warnardus Bilders.. In witte gewaden gestoken werden zij “gedoopt” in de Wolfhezer Beek bij de eiken. Die favoriete plek is op deze expositie dan ook ruim vertegenwoordigd.
Het mooie van buiten tekenen en -schilderen is dat het ook een tijdsdocument is. In de tijd dat je bezig bent gebeurt er van alles. Het licht verandert. Er komen mensen voorbij en als schilder maak je daaruit een keuze. Doorgaans vervallen de vluchtige voorbijgangers..
Een handig klein Pochade-kistje voor het schilderen in olieverf is vanwege het compacte formaat het makkelijkst mee te nemen, gewoon in een rugzak. Nadeel is het beperkte formaat, dus af en toe trek ik bepakt en bezakt met veldezel en grote mappen er op uit om eens wat groter te kunnen schilderen.
Het tekenen gebeurt bij voorkeur met de zelf langs de sloot geplukt en gesneden rietpen. Een grillig teken-instrument met een weerbarstig karakter dat het bij het tekenen steeds kleine verrassingen in petto heeft. Wat Bob Ross zijn “happy accidents” noemde.
Kulturhus Ruurlo, Nieuweweg 5, Ruurlo
Dagelijks geopend van 10:00 tot 17:00 uur




Meer werk is te zien op
Website: www.janbaggen.nl
Jan Baggen Zutphen
Jan baggen
Jan Baggen Zutphen (2)
schilderen bij Kasteel Vorden
Jan Baggen Zutphen (3)
tekenen in Zutphen
Jan Baggen Zutphen (4)
schilderen op de Posbank

zowel als illustrator actief als tekenaar en schllder van voornamelijk landschappen (Plein-Air) en tekenaar van mensen

Stuur een bericht naar Jan Baggen