Station West .Amsterdam

Expositie is afgelopen

Amsterdamse Droomwensen – expo deel 1

Tentoonstelling 04-12-2020 t/m 05-12-2020 > Amsterdam
Station West .Amsterdam Amsterdamse Droomwensen – expo deel 1
Uitsnede uit de tekening over de gewenste promenade op het Museumplein, Johan Volkerijk, 1960
Station West .Amsterdam Amsterdamse Droomwensen – expo deel 1 (2)
Uitsnede uit de tekening over de gewenste demping van het Singel bij de Bloemenmarkt, Johan Volkerijk, rond 1960
Station West .Amsterdam Amsterdamse Droomwensen – expo deel 1 (3)
Voor deze expositie is een speciale uitgave van de illustratie van de Haarlemmerdijk verkrijgbaar bij ‘Amsterdam on Canvas’ (https://amsterdamoncanvas.com)
Deel 1 van de driedelige expo-reeks

Deze expositie is onderdeel van een driedelige reeks exposities rondom tekeningen die illustrator Johan Volkerijk eind jaren 50 heeft gemaakt voor de Volkskrant. Elke afzonderlijke expo is los van de andere twee te bekijken. Alledrie hebben wel dezelfde insteek en opzet, maar tonen telkens andere thema’s en plekken in Amsterdam.

De tekeningen geven een tijdsbeeld van ideeën, wensen en plannen die toen in Amsterdam bestonden. Een deel daarvan is nog steeds actueel, een deel 180 graden gedraaid en ten slotte zijn er plannen gerealiseerd die onderdeel zijn geworden van het huidige Amsterdam. Bij de tekeningen hangt bovendien fotografie die extra context geeft bij de getekende onderwerpen en zijn de originele Volkskrant-artikelen ook te lezen.

Amsterdamse Droomwensen
Amsterdam werd wel eens ‘plannenstad’ genoemd, zoals in een van de toenmalige artikelen bij deze tekeningen in de Volkskrant is te lezen. Dit deel toont droomwensen die niet zijn gerealiseerd. Een voorbeeld is het welbekende plan van een brug over het IJ, nu nog steeds actueel. Of de droom van een promenade langs de Museumweg, waar in de jaren 60 de auto’s nog overheen raasden. Beleef in dit eerste deel van de expositie-reeks wat er van deze droomwensen terecht is gekomen!

Over illustrator Johan Volkerijk
Johan Volkerijk is in 1937 geboren in Amsterdam en heeft gewerkt als illustrator en grafisch ontwerper. Eind jaren 50 heeft hij wekelijks tekeningen voor de Volkskrant gemaakt. Later heeft hij op de grafische afdeling van de NOS gewerkt, waar hij onder meer het logo van de NOS heeft ontworpen en vele illustraties en animaties voor TV-programma’s heeft gemaakt. Daarnaast heeft hij veel geïllustreerd voor tijdschriften.

Info over toegang:
https://station-west.amsterdam
Station West .Amsterdam Amsterdam
Expositie- en workshopruimte bij Station West Amsterdam, Tussen de Bogen 23, Amsterdam
https://station-west.amsterdam

Station West Amsterdam organiseert onder meer inspirerende exposities en creatieve workshops. Dit is veelal beeldende kunst, zoals schilderen, illustreren en fotografie. Onze ruimte bevindt zich op loopafstand, west van Amsterdam CS.

https://station-west.amsterdam

Stuur een bericht naar "Station West .Amsterdam"