Station West .Amsterdam

Expositie is afgelopen

Stedelijke vernieuwing rond 1960 – expo deel 3

Tentoonstelling 18-12-2020 t/m 19-12-2020 > Amsterdam
Station West .Amsterdam Stedelijke vernieuwing rond 1960 – expo deel 3
Uitsnede uit de tekening over een houten optrekje op de Singel bij het Koningsplein, Johan Volkerijk, rond 1960
Station West .Amsterdam Stedelijke vernieuwing rond 1960 – expo deel 3 (2)
Uitsnede uit de tekening over het vervangen van de galerij van het Paleis voor Volksvlijt door het gebouw van DNB, Johan Volkerijk, 1959
Station West .Amsterdam Stedelijke vernieuwing rond 1960 – expo deel 3 (3)
Voor deze expositie is een speciale uitgave van de illustratie van de Haarlemmerdijk verkrijgbaar bij ‘Amsterdam on Canvas’ (https://amsterdamoncanvas.com)
Driedelige expo-reeks
Deze expositie is onderdeel van een driedelige reeks exposities rondom tekeningen die illustrator Johan Volkerijk eind jaren 50 heeft gemaakt voor de Volkskrant. Elke afzonderlijke expo is los van de andere twee te bekijken. Alledrie hebben wel dezelfde insteek en opzet, maar tonen telkens andere thema’s en plekken in Amsterdam.

De tekeningen geven een tijdsbeeld van ideeën, wensen en plannen die toen in Amsterdam bestonden. Een deel daarvan is nog steeds actueel, een deel 180 graden gedraaid en ten slotte zijn er plannen gerealiseerd die onderdeel zijn geworden van het huidige Amsterdam.

Stedelijke vernieuwing eind jaren 50 – expo deel 3
Dit derde en laatste deel van de expositiereeks toont stedelijke vernieuwingen eind jaren 50 in Amsterdam, getekend door illustrator Johan Volkerijk. Bij de tekeningen worden foto’s getoond van de huidige context. Een voorbeeld is dat de galerij van het Paleis voor Volksvlijt moest wijken voor het nieuwe gebouw van De Nederlandse Bank. Een ander voorbeeld is dat men een ‘lelijk bouwseltje’ (Rembrandtshof) op het Rembrandtplein liet staan om er ooit een belangrijke verbindingsweg te kunnen bouwen. Kom zelf de stedelijke vernieuwingen bekijken in dit derde deel van de expositie-reeks.

Over illustrator Johan Volkerijk
Johan Volkerijk is in 1937 geboren in Amsterdam en heeft gewerkt als illustrator en grafisch ontwerper. Eind jaren 50 heeft hij wekelijks tekeningen voor de Volkskrant gemaakt. Later heeft hij op de grafische afdeling van de NOS gewerkt, waar hij onder meer het logo van de NOS heeft ontworpen en vele illustraties en animaties voor TV-programma’s heeft gemaakt. Daarnaast heeft hij veel geïllustreerd voor tijdschriften.

Info over toegang:
https://station-west.amsterdam
Station West .Amsterdam Amsterdam
Expositie- en workshopruimte bij Station West Amsterdam, Tussen de Bogen 23, Amsterdam
https://station-west.amsterdam

Station West Amsterdam organiseert onder meer inspirerende exposities en creatieve workshops. Dit is veelal beeldende kunst, zoals schilderen, illustreren en fotografie. Onze ruimte bevindt zich op loopafstand, west van Amsterdam CS.

https://station-west.amsterdam

Stuur een bericht naar "Station West .Amsterdam"