Galerie Maurits van de Laar

Expositie is afgelopen

This Must Be The Place

Tentoonstelling 06-01-2019 t/m 03-02-2019 > Den Haag
Galerie Maurits van de Laar This Must Be The Place
Rik Smits. Salus City, 2013, potlood op papier, 50 x 70 cm
Galerie Maurits van de Laar This Must Be The Place (2)
Rik Smits. Capital One, 2013, styropor foam, karton, hout, 93 x 360 x 225 cm
Galerie Maurits van de Laar This Must Be The Place (3)
Robbie Cornelissen. Japan II, potlood op papier, 28 x 26 cm
Galerie Maurits van de Laar This Must Be The Place (4)
Dirk Zoete. Panoramic Landscape I, 2017, potlood op papier
Galerie Maurits van de Laar This Must Be The Place (5)
Dirk Zoete. Barn Collection (Stage Construction) 2011, potlood op papier, 73 x 110 cm
In This Must Be The Place staat de architectuur fantasie centraal, als een plaats waar de kunstenaar zijn ideeën en fascinaties kan uitwerken en vormgeven. De kunstgeschiedenis kent vele beroemde voorbeelden van imaginaire bouwwerken, zoals Breugels Toren van Babel, Piranesi’s Carceri, de verlaten stadspleinen van De Chirico en Constant’s ideële stedelijke fantasie Nieuw Babylon. Vaak wordt daarbij gerefereerd aan mythische verloren steden, kritiek geleverd op de samenleving of getracht een ideale maatschappij te verbeelden.
Rik Smits (1982) tekent enorme en uiterst gedetailleerde metropolen met wolkenkrabbers, wegenstelsels en havens. De mens is daarin afwezig maar vaak plaatst hij er standbeelden in van fabelwezens en -dieren waarmee hij een cyclus van bloei, verval en regeneratie weergeeft.
Robbie Cornelissen (1954) aan wie onlangs de Fentener van Vlisssingen Cultuurprijs werd toegekend, tekent ook op groot formaat gedetailleerde ruimtes en gebouwen. Bij hem komt vaak de bibliotheek voor, die soms geïntegreerd wordt in een grote publieke ruimte. Dit zijn duidelijk geen realistische architecturen maar eerder mentale, innerlijke ruimtes waarin de kijker kan dwalen.
Dirk Zoete (1969) tekent landschappen waarin huizen, windmolens, schuren en akkers een samenhangend systeem vormen voor mens en dier. Uit de tekeningen spreekt een verlangen naar een wereld waarin de mens zichzelf kan voorzien in harmonie met de natuur.

Naast de tekeningen is in de tentoonstelling een maquette van 2,2 bij 3,6 meter van Rik Smits te zien van een stad uitgesneden in styropor foam.
Galerie Maurits van de Laar Den Haag
tentoonstelling Dirk Zoete, Zogenaamd Mens, november, december 2019
Galerie Maurits van de Laar Den Haag (2)
tentoonstelling 'Sinterklaas is niet bang', 25-jarige samenwerking Marcel van Eeden - Galerie Maurits van de Laar
Galerie Maurits van de Laar Den Haag (3)
Elmar & Elisabeth Trenkwalder, overzicht duo expositie januari / februari 2023
Galerie Maurits van de Laar Den Haag (4)
Henri Jacobs - GEOLOGIEËN & Plooien ploegen. Overzicht expositie april / mei 2023

De galerie, opgericht in 1991 in Den Haag, richt zich op werk waarin het persoonlijk engagement van de kunstenaar naar voren komt. In het programma is tekenkunst belangrijk omdat ideeën daar vaak het eerst vorm krijgen. Door het informele karakter en de directheid van het medium geeft de kunstenaars zich het meest bloot in het tekenen. De schilderkunst die getoond wordt is bijna altijd figuratief, ook hier is het persoonlijke belangrijk naast eigenheid of tegendraadsheid. Driedimensionaal werk heeft ook een uitgesproken persoonlijke vormentaal, ook is er onderzoek naar natuurlijk processen en nieuwe manieren om de ruimte te gebruiken. Daarnaast is er het besef, dat een galerie ook een podium voor experiment moet zijn. Minstens eenmaal per jaar realiseert een kunstenaar een installatie of project in de galerie.

Openingstijden

wo t/m za 12-18 u
laatste zondag vd maand 13-17 u

Stuur een bericht naar Galerie Maurits van de Laar