Portfolio rubrieken
Spiegeltuin 2018Sonar 2018Genius loci 2017Utrecht Down Under 2017Eureka TC 2014-2017Just like a bright silvery mist 2015Pionier Pop 2014Pelgrim Kootwijk 2013Our Airs Conspire 2013film linksfilms / performances / diverstentoonstellingen / installatiesbuitenprojectenschrijven over kunstVersailles aan de Schelde 2017
1
Anna van Suchtelen

English

Genius loci
Dapiran Art Project Space
28 oktober – 2 december 2017

zie Genius loci – deel I
zie Genius loci – deel II

In de solotentoonstelling Genius loci bij Dapiran Art Project Space houdt Anna van Suchtelen het klassieke begrip genius loci tegen het licht, dat nieuw leven werd ingeblazen door de achttiende-eeuwse dichter-tuinman Alexander Pope met zijn dichtregel Consult the genius of the place in all. Deze regel werd eerste wet in landschapsontwerp en -planning: stel de locatie zelf centraal, raadpleeg en voeg je naar de geest van de plek.
Wat gebeurt er met de geest van een plek als een plek wordt weggeveegd, of als je die moet achterlaten? Kan de geest voortleven in een meegenomen voorwerp? Kun je hem in jezelf opslaan, in de vorm van een herinnering?
Anna van Suchtelen maakt gebruik van archiefbeelden, ooggetuigenverslagen en found footage op locatie. Ze bestudeert, bewerkt en transformeert haar materiaal, om tot de kern van haar onderwerp te komen: het onderzoek naar de verdwenen plek. Zowel in beeld als in taal zoekt ze naar manieren om greep te krijgen op de geschiedenis, de werking van het geheugen en de tijd.

lees meer over Genius loci
lees het openingswoord van Jona van Zetten