Rubrieken
Bert Hermans
'Overbruggen' (2019)
Olieverf op doek
90 x 90 cm

Het schilderij getiteld 'Overbruggen' is geïnspireerd door een bezoek dat Bert in september 2018 heeft gebracht aan de oude spoorbrug over de Maas (De Hef) in Rotterdam.
De Hef is de populaire naam van de Koningshavenbrug, een buiten gebruik gestelde spoorweghefbrug over de Koningshaven in Rotterdam. Hij scheidt het Noordereiland van de wijk Feijenoord. De brug vormde deel van de spoorlijn Breda - Rotterdam. De brug is ontworpen door ingenieur Pieter Joosting en opengesteld op 31 oktober 1927. Deze brug was de eerste van haar soort in West-Europa. Deze markante spoorbrug uit 1927 is een monument van het industriële tijdperk en behoort tot de belangrijkste monumenten van Rotterdam. De brug was tot 1994 in gebruik.
Op de brug in het schilderij zijn twee personen te zien, die er - normaal gesproken - niet snel zullen komen: een bedelaar en een jongetje. De bedelaar kust de hand van de jongen en symboliseert met die handeling de titel van het schilderij 'Overbruggen'. Als model voor de 'bedelaar' heeft Bert opa Dobri Dobrev (20 juli 1914 – 13 februari 2018) gekozen. Hij werd ook wel de Heilige van Bailovo genoemd. Al tientallen jaren verzamelde grootvader Dobri geld voor het herstel van Bulgaarse kerken, weeshuizen en kloosters. Hij liep elke dag 20 kilometer om voor de kathedraal Alexander Nevsky in Sofia (Bulgarije) te gaan zitten. Koud en slecht weer was geen obstakel voor hem, hij was niet bang voor de honger en niet boos op onverschillige mensen. Deze oude man onderscheidde zich door zijn vriendelijkheid en zachtmoedigheid. Met een glimlach kust hij de hand van het kind dat het geld in zijn spaarpot legde en bedankte hem daarmee voor de aalmoes.
In de achtergrond van het schilderij zijn de beide andere belangrijke bruggen te zien: de Willemsbrug en de Erasmusbrug.