Portfolio rubrieken
Bert Hermans
'De parketschavers'
Olieverf op doek
60 x 80 cm

Bert bezocht de hier afgebeelde gang van een oude school, die nu in gebruik is als centrum voor kunstenaars, tweemaal tijdens de Kunstroute Kralingen-Crooswijk in 2015 en 2021. De oude school (zie ook het gelijknamige schilderij van de benedengang op deze site) staat in de Lambertusstraat 104 in de Rotterdamse wijk Kralingen. Het schoolgebouw telt 13 ateliers, waarin kunstenaars van verschillende disciplines zitten.

Op dit schilderij is de bovengang van het pand afgebeeld. Opvallend daarin zijn de twee parketschavers die de houten vloer bewerken. Bert is hierbij geïnspireerd door het gelijknamige schilderij (Les raboteurs de parquet) van de Franse kunstschilder Gustave Caillebotte, die het heeft geschilderd in 1875. In zijn schilderij toont Caillebotte drie mannen die aan het werk zijn. Bij Bert zijn het er (gelet op de breedte van de gang) twee. Bovendien zijn zij ten opzichte van het werk van de Franse schilder gespiegeld. Het schilderij van Caillebotte hangt nu het Musée d'Orsay te Parijs.

Verder zijn aan de rechter zijde muuraffiches afgebeeld en op de zoldering boven het lichtportaal aan het eind van de gang zijn meubels e.d. opgeslagen. In de gang staan dozen met schilderijen en schilderlijsten voor de kunstschilders in het gebouw.