Portfolio rubrieken
Bert Hermans
‘Labyrint’
Olieverf op doek
80 x 120 cm

De titel van dit schilderij ‘Labyrint’ verwijst naar het Griekse woord laburinthos, dat ‘doolhof’, of ‘ingewikkelde zaak’ betekende. Een labyrint was in de Klassieke Oudheid een groot gebouw met een zo ingewikkeld stelsel van gangen en kamers, dat je er snel in kon verdwalen. Op het schilderij sta ik zelf in de doolhof (onder het midden). Je zoekt een uitweg, maar is die wel te vinden?

Het schilderij is geïnspireerd door een bezoek aan het Depot van Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam in december 2021. Het depot is gebouwd in opdracht van de gemeente Rotterdam naar ontwerp van architect Winy Maas, medeoprichter van het Rotterdamse architectenbureau MVRDV. Het Depotgebouw heeft een hoogte van 39,5 meter en is daarmee net zo hoog als de museumtoren van het ernaast gelegen museum.

Niet alleen de buitenkant van het Depot Boijmans Van Beuningen is spectaculair met de spiegelende façade, maar ook de binnenkant is heel bijzonder.

Beeldend kunstenaar Marieke van Diemen heeft het ontwerp The Maze gemaakt: een driedimensionaal doolhof in het atrium van het depot met zwevende vitrines waarin kunstwerken en voorwerpen uit de kunstdepots te zien zijn. Het atrium bevindt zich in het midden van het depot die van de begane grond tot aan het dak van het gebouw loopt. Deze centrale ruimte is bijna 40 meter hoog, 28 meter breed en 6 meter diep. De ruimte wordt doorkruist door zigzagtrappen à la Giovanni Piranesi en er zijn twee glazen liftschachten aan de ene en een grote transparante kunstlift aan de andere kant.

Deze centrale hal vormde een schitterende inspiratiebron voor mijn schilderij. Met het lijnenspel, kleurgebruik en lichtinval wil ik de kijker blijven vasthouden in dit labyrint.