Rubrieken
Bert Hermans
Flashback
Olieverf op doek
120 x 80 cm
(Verkocht)

Op dit schilderij is het nieuwe station Arnhem Centraal afgebeeld. Bert bezocht dit station in oktober 2022. Op het schilderij zijn drie personen op de voorgrond afgebeeld. Twee reizigers die net zijn aangekomen worden door de derde persoon met het witte petje geïnformeerd over de geschiedenis van Arnhem en het station. Op de achtergrond staan twee personen die terugkijken op het verleden. Buiten zijn de contouren te zien van de huizen die door het bombardement van Arnhem zwaar werden beschadigd en links achter landen de parachutisten die vochten tijdens de slag om Arnhem.
Op 22 februari 1944 vielen in Arnhem 57 doden, nadat Amerikaanse bommenwerpers per ongeluk een aantal Nederlandse steden bombardeerden, waaronder Arnhem. In totaal werden in Arnhem 86 huizen verwoest.
De Slag om Arnhem was een luchtlanding en veldslag tijdens de Tweede Wereldoorlog die van 17 tot 25 september 1944 in en rond de stad Arnhem plaatsvond, als onderdeel van Operatie Market Garden. Het is, na de Slag om de Schelde, de grootste operatie op Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het was voor de geallieerden en Nederland grotendeels een mislukking doordat de brug in Arnhem over de Rijn niet kon worden ingenomen.
De operatie begon zondagochtend 17 september 1944 om 11.30 uur met een inleidend bombardement dat bedoeld was om Duitse kazernes in Ede en Arnhem te treffen. 's Middags landden bijna 5200 man van de Britse 1e Luchtlandingsdivisie, deels per parachute en deels in zweefvliegtuigen op terreinen op grote afstand van Arnhem.

Station Arnhem Centraal is een belangrijk knooppunt in Oost-Nederland. Bovendien is het een overstapknooppunt voor het stads- en streekvervoer. Het huidige stationsgebouw is het vierde station op die plaats. Dit gebouw, naar ontwerp van Ben van Berkel, werd in 2015 opgeleverd. Arnhem Centraal was in 2016 met circa 40.000 in- en uitstappers van NS-treinen per dag (reizigers van andere spoorvervoerders niet meegerekend) in reizigersaantallen het 14de station van Nederland.
Bij de officiële opening van het vernieuwde station werd de naam veranderd van station Arnhem naar station Arnhem Centraal.