Portfolio rubrieken
Bert Hermans
‘Terugblik’
Olieverf op doek
100 x 70 cm
(Verkocht)

Dit schilderij toont de combinatie van twee gebouwen van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Op de voorgrond staat de voormalige Vrouwenkliniek en op de achtergrond de nieuwbouw van het LUMC. Voor het gebouw staan auto’s uit de jaren ’60 en ’70 geparkeerd.
Het LUMC kent een lange geschiedenis. In 1575 schonk Willem van Oranje aan Leiden een universiteit, de eerste in Noord-Nederland.
In 1873 opende het eerste als zodanig gebouwde academisch ziekenhuis zijn deuren aan de Steenstraat (nu Museum Volkenkunde). Het hoofdgebouw van het Academisch ziekenhuis is gebouwd in de periode van 1925 tot 1928. Er was behoefte aan meer laboratoriumruimte en veiliger en comfortabeler omstandigheden voor patiënten en personeel. Aan die behoefte moest een nieuw ziekenhuis aan de Rijnsburgerweg voldoen.
Het hoofdgebouw maakte deel uit van het uitgebreide academische ziekenhuiscomplex. Van dit complex resteert alleen nog het Poortgebouw.
In de jaren 80 en 90 verhuisden geleidelijk alle klinische afdelingen uit de paviljoens naar de nieuwbouw: het huidige Gebouw 1 van het LUMC.
Met de opening van twee nieuwe gebouwen (voor onderzoek en onderwijs) op 1 december 2006 werden alle kerntaken verenigd op één plek. De verschillende gebouwen zijn verbonden door loopbruggen en tunnels.