Portfolio rubrieken
Bert Hermans
'It's not too late' (2021)
Olieverf op doek
80 x 60 x 5 cm

Dit schilderij toont het interieur van de Gouwekerk in Gouda. De Gouwekerk (voorheen Sint-Jozefkerk) is een neogotische kruiskerk gelegen aan de Hoge Gouwe in de Goudse binnenstad en stamt uit het begin van de twintigste eeuw.
De kerk is een kruiskerk, opgetrokken uit rode baksteen. De Goudse architect C.P.W. Dessing ontwierp en bouwde tussen 1902 en 1904 de nieuwe neogotische Sint-Jozefkerk. De kerk werd door de Goudse bevolking de Gouwekerk genoemd.
In de zestiger jaren van de 20e eeuw werd de kerk verlaten door de Franciscanen en kwam de kerk in gebruik bij de parochie Onze Lieve Vrouwe Hemelvaart. In de jaren zeventig werd door het kerkbestuur besloten de kerk te verkopen. Sinds 1979 was de kerk eigendom van de stichting Johan Maasbach Wereldzending. In 2018 werd de kerk verkocht aan een particuliere investeerder. Eind 2018 stond de kerk leeg en werd er tijdelijk een ijsbaan in geëxploiteerd.
De kerk werd in 1978 ingeschreven in het rijksmonumentenregister.

Op het schilderij is een aantal figuren te zien. Achter het altaar in het koor staat een priester die een rennend jongetje in zijn armen wil sluiten. Links staan twee geestelijken die het tafereel aanschouwen waarvan de rechter de omstreden Amerikaanse kardinaal Bernard Law moet voorstellen. Hij was een van de hoofdpersonen in de omvangrijke misbruikzaak binnen de Rooms-Katholieke Kerk.
Law zag zich in december 2002 gedwongen om af te treden als aartsbisschop van Boston, na maandenlange onthullingen over het misbruik van kinderen door priesters. Het bleek dat Law vele jaren had geweten van het misbruik, dat op grote schaal plaatsvond. Hij hield daarbij stelselmatig priesters de hand boven het hoofd, in plaats van dat hij opkwam voor de misbruikte kinderen. De zaak zou uitgroeien tot een wereldwijde crisis binnen de katholieke kerk, want ook in veel andere landen - waaronder Nederland - kwamen soortgelijke zaken aan het licht.
De titel van het schilderij ‘It’s not too late’ slaat op de twee hulpverleners die vanuit de achtergrond proberen het kind te redden.