Portfolio rubrieken
Industrieel en cultureel erfgoed Lederfabriek Oisterwijk (KVL)RotterdamSS RotterdamCHV VeghelNDSM WerfNoord/Zuidlijn SpoorzonesStationsStrijp S EindhovenBuizenHaven en schepenTramsGoudaArchitectuurLandschappenOudewaterValencia, Bologna en LissabonZollverein, Essen, DuitslandClémont (Sologne, Frankrijk)Textielfabriek Bochholt, Duitsland
2
Bert Hermans

'Droomvlucht'
Gemengde techniek op doek
60 x 80 cm
Dit schilderij is geïnspireerd door een bezoek dat Bert in 2016 heeft gebracht aan de NDSM-werf in Amsterdam Noord. De NDSM-werf is een voormalige scheepswerf die door de gemeente Amsterdam wordt herontwikkeld naar een stedelijk gebied met woningen, creatieve bedrijven, kantoren, onderwijs, leisure en retail.
De NDSM-werf ligt direct aan het IJ in Amsterdam-Noord. Het projectgebied
De NDSM-werf kan worden ingedeeld in een oostelijk en westelijk deel. Het oostelijk deel kenmerkt zich door evenementen, horeca en creatieve bedrijven. Het westelijk deel is een gebied voor voornamelijk wonen, werken en voorzieningen.
Op het terrein staat onder andere de Scheepsbouwloods. Dit is een complex van ateliers en werkplaatsen van één of twee verdiepingen, met enkele lange, brede straten en smallere zijstraten. De imposante staalconstructie in het interieur is uitgevoerd als vakwerk met geklonken verbindingen en ontworpen in samenwerking met Duitse ingenieurs. Zware vakwerkkolommen dragen zowel de grote kraanbaanliggers als de veel lichter uitgevoerde dakconstructie. De daken zijn voorzien van grote ‘lichtstraten’ voor voldoende lichttoetreding.
Op het schilderij is een bekende figuur uit de Nederlandse politiek te zien opgesloten in zijn eigen gelijk en wijzend naar een groepje Syrische vluchtelingen (twee vrouwen en twee kinderen) die de vervreemdende omgeving van deze scheepsbouwloods komen binnenlopen op zoek naar een veilige schuilplaats. Maar zullen zij die nog vinden na de Tweede Kamer verkiezingen van maart 2017?