Portfolio rubrieken
2
Bert Hermans
'De lege kapel'
Olieverf op doek'
60 x 80 cm

Bert heeft dit schilderij gemaakt na een bezoek aan Clémont (Cher, Frankrijk) in september 2022. Tijdens dit bezoek maakte hij met vrienden een uitstapje naar Bourges. Onderweg kwam hij bij Presly een eerder in 2021 bezocht vervallen gebouwencomplex tegen, waarvan hier de kapel op het schilderij is te zien. Die bevindt zich aan de andere kant van de weg tegenover de voormalige katholieke kostschool Angélus (getoond in het schilderij ‘Aangelijnd’).
De school is gesticht in 1920 en was zowel jongensschool als weeshuis en werd gerund door de Oblaten van het Heilig Hart. Later in 2009 kreeg het gebouw werd het een religieuze instelling bestaande uit een privéschool, hogeschool en middelbare school.
In 2017 werd de school op last van Justitie gesloten vanwege onder meer misbruik door de priester-directeur en enkele medewerkers van pupillen en vanwege fraude.
Op dit schilderij is de voormalige kapel van de kostschool te zien in de staat waarin hij verkeerde tijdens het bezoek van Bert. In de kapel zijn op dit schilderij de prachtige 'glas-in-beton' ramen te zien. Op de achtergrond is het koor boven de ingang te zien. Vloertegels en lichtinval geven warmte en diepte aan dit schilderij.