Portfolio rubrieken
Bert Hermans
'Cold Feet' (2021)
Olieverf op doek
80 x 60 cm

Op 12 september 2020 Kreeg Bert in het kader van de Open monumentendagen een rondleiding in het voormalige Zuiderziekenhuis in Rotterdam. Een prachtig gebouw met veel schilderachtige plekken.
Het Zuiderziekenhuis, ook wel het Zuider genoemd, was een ziekenhuis in Rotterdam-Zuid. In 2000 fuseerde het met het Sint Clara Ziekenhuis tot Maasstad Ziekenhuis. Het ziekenhuis werd na de oplevering van de nieuwbouw van het Maasstad Ziekenhuis in maart 2011 gesloten. Het wordt nu helemaal verbouwd.
Begin 2008 kocht de projectontwikkelaar "De Groene Groep" het terrein van het "Zuider". Hij maakte plannen om het een nieuwe functie te geven waarbij alleen het hoofdgebouw en de zijvleugels van het ziekenhuis bleven staan. De Groene Groep wilde het terrein tussen 2016 en 2018 opleveren, maar stuurde uiteindelijk aan op sloop. De actiegroep ‘Vreewijk in Actie’ wilde dat echter voorkomen. Op de valreep zijn monumentale panden daardoor gered. In het Hoofd- of Centraalgebouw komen nu woningen en het voorgebouw en de paviljoens gaan het Zuiderhof heten, Daarin zijn woon- en werkfuncties gecombineerd. In 2017 is besloten dat in het voormalige Zuiderziekenhuis het Zuider Gymnasium komt.
De titel van het schilderij ‘Cold Feet’ verwijst naar de koude voeten die onder het laken op de operatietafel uitsteken. De Engelse tekst "getting cold feet" betekent in het Nederlands: koudwatervrees krijgen of beginnen te twijfelen. Je kan stellen dat de vrees voor vaccinatie wel eens letterlijk met koude voeten kan eindigen, zoals bij de figuur onder het laken op het schilderij het geval is. Dit beeld zag Bert tijdens een operavoorstelling in mei 2019 in het oude gebouw van het Dijkzigt ziekenhuis in Rotterdam. Die opera vond daar plaats net voor de sloop van het oude gebouw, om plaats te maken voor de nieuwbouw van het Erasmus MC. Tijdens de Operadagen Rotterdam konden de bezoekers nog één keer door de gangen dwalen. De route liep door de gangen en langs de operatiekamers. Van één van die kamers is op het schilderij de apparatuur aan het plafond te zien. De ruimte op het schilderij is ontleend aan het Zuiderziekenhuis. De twee personen links-achter in de ruimte verwijzen naar de coronavaccinatie die actueel is op het moment van het schilderen (maart 2021).