Portfolio rubrieken
Bert Hermans
'De celliste' (2020)
Olieverf op doek
80 x 60 cm

Dit schilderij is geinspireerd door een bezoek dat we - al weer ruim vier jaar geleden - aan de Hoogovens in IJmuiden (Tata Steel) hebben gebracht. Er is een interessant museum en ook op het terrein zelf zijn boeiende plekken te vinden voor liefhebbers van industrieel erfgoed.
Het schilderij is een 'artist impression' van de oxystaalfabriek bij de Hoogovens. Oxystaal is staal dat is vervaardigd volgens het oxystaalprocedé. Hierbij wordt vloeibaar ruwijzer en schroot in een convertor (de grote bak centraal in het schilderij) gebracht. Vervolgens wordt door een watergekoelde holle lans van bovenaf zuivere zuurstof op het bad geblazen, waardoor een groot deel van het in het ijzer aanwezige koolstof wordt geoxideerd. Het proces verloopt snel; in 20 minuten kan zo 200 ton staal worden geproduceerd.
In Nederland ging bij de Koninklijke Hoogovens de eerste oxystaalfabriek in 1958 in productie. Een nadeel is dat er bij dit procedé een grote hoeveelheid koolmonoxide vrij komt omdat de koolstof maar gedeeltelijk wordt geoxideerd.
De titel van het schilderij 'De celliste' verwijst naar de dame met de cello die onverstoorbaar onder de gigantische convertor doorspeelt.