Portfolio rubrieken
Bert Hermans
'No More Patients' (2021)
Olieverf op linnen
70 x 100 cm

Op 12 september 2020 heeft Bert in het kader van de Open monumentendagen een rondleiding gehad in het voormalige Zuiderziekenhuis in Rotterdam. Een prachtig gebouw met veel schilderachtige plekken.
Het Zuiderziekenhuis, ook wel het Zuider genoemd, was een ziekenhuis in Rotterdam-Zuid. In 2000 fuseerde het met het Sint Clara Ziekenhuis tot Maasstad Ziekenhuis. Het ziekenhuis werd na de oplevering van de nieuwbouw van het Maasstad Ziekenhuis in maart 2011 gesloten. Het wordt nu helemaal verbouwd.
Begin 2008 had de projectontwikkelaar "De Groene Groep" het terrein van het "Zuider" gekocht. Er werden plannen gemaakt om het een nieuwe functie te geven waarbij alleen het hoofdgebouw en de zijvleugels van het ziekenhuis zouden blijven staan. De Groene Groep wilde het terrein tussen 2016 en 2018 opleveren, maar stuurde uiteindelijk aan op sloop. De actiegroep ‘Vreewijk in Actie’ wilde dat echter voorkomen. Op de valreep werden monumentale panden daardoor gered. Het Hoofd- of Centraalgebouw wordt nu herbestemd tot woningen en het Voorgebouw en de paviljoens tot het Zuiderhof, waar woon- en werkfuncties worden gecombineerd. In 2017 werd bekend dat in het voormalige Zuiderziekenhuis het Zuider Gymnasium zal komen.
De titel van het schilderij ‘No more Patients’ verwijst naar de geschiedenis van het Zuiderziekenhuis dat inmiddels gedeeltelijk is verbouwd en gesloopt. Er zijn geen patiënten meer, maar op het schilderij verwijzen nog enkele attributen naar de voormalige functie van het gebouw.