Portfolio rubrieken
Bert Hermans
'De harpiste' (2020)
Olieverf op linnen
90 x 90 cm
(verkocht)

Op het schilderij staat het voormalige Union Station in Omaha in de Verenigde Staten afgebeeld. Tegenwoordig is er het Durham Museum gehuisvest. De bouw ervan begon op 29 juli 1929.

Gilbert Stanley Underwood, een van de beste architecten in de klassieke art-decostijl, kreeg de vrije hand bij het ontwerpen van het gebouw. Het station werd op 15 januari 1931 geopend en werd al snel een van de drukste stations van het land. Het middelpunt is de Main Waiting Room die hier is geschilderd (nu de Suzanne en Walter Scott Great Hall geheten). De hal meet 50 bij 22 meter en wordt overspannen door een 18 meter hoog plafond. De hal heeft een plafond van gebeeldhouwd gips, met beschilderde gouden en zilveren bladversieringen, tien kathedraalachtige glasplaatramen, een terrazzovloer met een patroon, zuilen van blauw Belgisch marmer en een lambrisering van zwart Belgisch marmer. Zes immense kroonluchters, 4 meter lang, 1,5 meter in doorsnee, en 6 meter van het plafond opgehangen, verlichten de Grote Zaal.

Er was een tijdlang sprake van sloop van het gebouw, maar aan die plannen kwam een einde toen in 1973 de Union Pacific Corporation het station schonk aan de stad Omaha. In 1975 werd het de thuisbasis van The Western Heritage Museum.

In 2016 werd het gebouw door de National Park Service en het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken aangewezen als nationaal historisch monument.