Portfolio rubrieken
Bert Hermans
'Journey to Heaven' (2020)
Olieverf op doek
90 x 90 cm

Dit schilderij is een impressie van de koepel van een van de westtorens van de Bavo kathedraal in Haarlem. Bert heeft deze kathedraal op 19 augustus 2020 bezocht voor een rondleiding langs de 'Wezens van de kathedraal'.
Op de daken, torens en steunpilaren van de KoepelKathedraal, ontworpen in 1893 door Jos Cuypers (de zoon van Pierre Cuypers) heersen volgens de folders 'de wezens en ze nemen je mee in hun bizarre wereld'. Je liep op bijna 20 meter hoogte over het dak van de kathedraal en door de ‘dwerggalerij’ en via traptorens en de kapellen daalde je af naar het transept en het schip van de kerk. Het transept vertoonde invloeden van de islamitische architectuur in Spanje. In de vieringtoren met koepel en het noordportaal, kwam Cuypers’ belangstelling voor Indiase architectuur tot uiting. In 1898 had Cuypers een kathedraal voor de Birmese hoofdstad Rangoon ontworpen waarbij deze belangstelling nog sterker tot uitdrukking kwam. De opdrachtgevers wezen het ontwerp echter af, waarna Cuypers een nieuw ontwerp maakte in neogotische stijl.
Het schilderij toont de koepel van de toren in zijn volle pracht. Wanneer je eronder staat ervaar je het gevoel van een reis naar de hemel.