Rubrieken
3
Bert Hermans
'Bewustwording'
Olieverf op doek
100 x 70 cm

Dit schilderij toont een moslimjongen die zich van zijn bijzondere positie bewust wordt tijdens het gezamenlijke gebed in een kerk (in plaats van een moskee).
Het schilderij is geïnspireerd door een bezoek dat Bert in het voorjaar van 2015 aan de kathedraal van Valencia bracht.
Directe aanleiding voor het schilderij vormde echter de discussie die in diezelfde tijd was ontstaan over een kunstwerk van de Zwitserse artiest Christoph Büchel tijdens de Biënale in Venetie in mei 2015. De autoriteiten in Venetië hadden het controversiële kunstproject stilgelegd waarbij een voormalige katholieke kerk werd omgevormd tot moskee. Sinds de opening op 8 mei 2015 had de installatie van de Zwitserse artiest Christoph Büchel honderden gelovigen gelokt. De stad had de moskee vervolgens gesloten voor het publiek. De organisatoren hielden zich niet aan de afspraak dat de locatie niet voor religieuze doeleinden mocht worden gebruikt en dat geen islamitische kledingvereisten mochten worden opgelegd aan bezoekers.
De installatie was opgesteld in de voormalige kerk van Santa Maria della Misericordia voor het IJslandse paviljoen van de 56ste Biënnale van Venetië.