Portfolio rubrieken
Bert Hermans
'Fly me to the moon' (2020)
Gemengde techniek op doek
50 x 40 cm

Op het schilderij 'Fly me to the moon' staat de maanlander afgebeeld op de maan. Op de achtergrond is de opkomst van de aarde te zien. Het schilderij is ook actueel omdat Apollo 11 vijftig jaar geleden op de maan landde. Op het schilderij is Beethoven te zien (in het kader van het Beethovenjaar) in ruimtepak. Op de vlag staat de Mondscheinsonate en op de voorgrond twee flessen wijn (met daarop het hoofd van Beethoven).
Er bestaat een bijzondere anekdote over de laatste woorden die Beethoven uitsprak net voor zijn dood. zo zou hij na ontvangst van het sacrament van het laatste oliesel (voor stervenden) het volgende gezegd hebben: “Plaudite, amici, comedia finita est…” (‘Applaudisseert, vrienden, de voorstelling is afgelopen…’, het gebruikelijke slot bij een muziekstuk). Deze spreuk is rechtsonder op het schilderij te vinden.
Daarnaast zou Schott, de uitgever van Beethovens muziek, hem wijn op zijn ziekbed hebben toegestuurd. Volgens de overlevering zou Beethoven naar de wijn hebben gekeken en zijn laatste woorden waren: “Schade, schade, zu spät.” De flessen wijn en de laatste woorden zijn ook linksonder op het schilderij te vinden.