Portfolio rubrieken
Bert Hermans
'De Pijp'
Olieverf op doek
80 x 60 cm
Dit schilderij is momenteel in consignatie bij 'Free Art Service': zie: https://freeartservice.nl/kunstwerk/de-pijp/

Bert heeft dit schilderij gemaakt na een rondleiding op 10 februari 2019 langs de metrostations van de nieuwe Noord/Zuidlijn in Amsterdam. Dit is een van de gangen van 'De Pijp', de naam van het metrostation van de Noord/Zuidlijn. Tot maart 2012 was dit station bekend onder de naam Ceintuurbaan. Dit station, een ontwerp van Benthem Crouwel Architekten, ligt onder de Ferdinand Bolstraat in de Pijp. Vanwege de nauwe ruimte tussen de funderingen van de aanpalende panden heeft het station twee verdiepingen, met op elke etage een perron: het bovenste perron op 16,5 meter onder NAP en het onderste op 26,5 meter onder NAP. Hiermee is dit station het diepst gelegen station van de Noord/Zuidlijn en het diepst gelegen station van Nederland.
Vanwege de grote diepte is het te overbruggen hoogteverschil dusdanig groot dat het perron alleen toegankelijk is per lift en via smalle roltrappen. Vaste trappen zijn er niet. Beide perrons hebben een lengte van 125 meter en een breedte van circa 5,5 meter. Aangezien grote delen van beide perrons worden ingenomen door de in totaal tien roltrappen die naar de stationshal op laag -1 voeren, is het bruikbare gedeelte van die perrons, en dan met name van het bovenste perron, ter plaatse van die roltrappen versmald tot circa 3 meter. Omdat de roltrappen, vijf per perron, over de gehele lengte van de perrons zijn verdeeld hoeven reizigers nooit lang van of naar de roltrap te lopen.
Bert heeft met dit schilderij via de online competitie van Circle Foundation for the Arts in Lyon een Finalist Certificate gewonnen voor het exposeren van schilderijen tijdens de Art San Diego expositie in 2019. De jury oordeelde: 'Your work really stood out to the jury and your piece 'De Pijp' has been selected for a Finalist Award.'