Portfolio rubrieken
Bert Hermans
'Bestemming bereikt'
Olieverf op linnen
60 x 80 cm

Bert heeft dit schilderij gemaakt na een rondleiding op 10 februari 2019 langs de metrostations van de nieuwe Noord/Zuidlijn in Amsterdam. Dit is een schilderij van het metrostation 'Noord' van de Noord/Zuidlijn. In de benedenhal zijn vluchtelingen te zien die hun bestemming hebben bereikt. Het is ook een symbool voor het eindstation en de eindbestemming van deze vluchtelingen.
Noord is een metrostation van metrolijn 52, ook wel de Noord/Zuidlijn genoemd. De opening was op 22 juli 2018. Tot maart 2012 werd het station vernoemd naar het Buikslotermeerplein.
Het bovengrondse station, gelegen in de Buikslotermeer, vormt de eindhalte van de metroverbinding in Amsterdam-Noord. Het andere eindpunt is station Zuid. Het station, een ontwerp van Benthem Crouwel Architekten, ligt op een viaduct in de middenberm van de Nieuwe Leeuwarderweg. Het station heeft twee uitgangen (midden en noordkant) en een eilandperron van 132 meter lang en 22 meter breed, waarin een vijftal vides is uitgespaard. Aan weerszijden van elke vide is het perron 3,5 meter breed.