Portfolio rubrieken
Industrieel en cultureel erfgoed Lederfabriek Oisterwijk (KVL)Groothandelsgebouw RotterdamMarkthal RotterdamSS RotterdamCHV VeghelNDSM WerfNoord/Zuidlijn SpoorzonesStationsStrijp S EindhovenBuizenHaven en schepenTramsGoudaArchitectuurLandschappenAbstract werkValencia, Bologna en LissabonZollverein, Essen, DuitslandClémont (Sologne, Frankrijk)Textielfabriek Bochholt, DuitslandPortrettenFayum portrettenMeteorietstenen
4
Bert Hermans

'NDSM werf 2'
Olieverf op doek
20 x 20 cm

Dit schilderij is geïnspireerd door een bezoek dat Bert in 2016 heeft gebracht aan de NDSM-werf in Amsterdam Noord. De NDSM-werf is een voormalige scheepswerf die door de gemeente Amsterdam wordt herontwikkeld naar een stedelijk gebied met woningen, creatieve bedrijven, kantoren, onderwijs, leisure en retail.
De NDSM-werf ligt direct aan het IJ in Amsterdam-Noord. Het projectgebied
De NDSM-werf kan worden ingedeeld in een oostelijk en westelijk deel. Het oostelijk deel kenmerkt zich door evenementen, horeca en creatieve bedrijven. Het westelijk deel is een gebied voor voornamelijk wonen, werken en voorzieningen.
Op het terrein staat onder andere de Scheepsbouwloods. Dit is een complex van ateliers en werkplaatsen van één of twee verdiepingen, met enkele lange, brede straten en smallere zijstraten. De imposante staalconstructie in het interieur is uitgevoerd als vakwerk met geklonken verbindingen en ontworpen in samenwerking met Duitse ingenieurs. Zware vakwerkkolommen dragen zowel de grote kraanbaanliggers als de veel lichter uitgevoerde dakconstructie. De daken zijn voorzien van grote ‘lichtstraten’ voor voldoende lichttoetreding.