Portfolio rubrieken
4
Bert Hermans
'Multidimensionaal'
Gemengde techniek op doek
80 x 80 cm

Dit schilderij is geïnspireerd op een weerspiegeling van het groothandelsgebouw in de glazen pui van de Delftse Poort aan het Weena in Rotterdam.
Het Groot Handelsgebouw, grenzend aan Rotterdam Centraal Station, is het grootste zakencentrum van Nederland. Het is een gebouw met een open karakter. Imposant van buitenaf met zijn opvallende architectuur.
Het Groot Handelsgebouw is een modern zakencentrum met een voorname geschiedenis. Gebouwd net na de Tweede Wereldoorlog, is het gebouw een icoon van de naoorlogse wederopbouw in Nederland. Met meer dan 180 huurders is het Groot Handelsgebouw een kleine stad op zich. Het is de ideale ontmoetingsplaats voor nationale en internationale ondernemers. In 2005 kreeg het gebouw een facelift.

Met dit schilderij is Bert door het Nationaal Atelier uitgeroepen tot Galeriewinnaar 2020.

Uit het juryrapport:
"In het grote aanbod van Bert Hermans zit veel kwaliteit. Het is moeilijk te kiezen welke de aandacht verdient, maar “Multidimensionaliteit” is om meerdere redenen een geweldig werk. De schilder kadert stedelijke momenten in met een scherp oog voor compositie. Vaak laat hij de ruimte om de architectuur weg zodat er een zekere platheid ontstaat. Door het sterke gebruik van perspectief ontstaat er een spel van plat en ruimtelijk. In dit specifieke werk suggereert de vierkante uitsnede een deel van een gebouw, recht van voren. Maar niets is wat het lijkt. Het perspectief duwt het beeld de ruimte in en de door de ramen zichtbare binnenruimtes en slagschaduw maken van dit eenvoudige beeld een gekkenhuis vol optisch bedrog. IJzeren discipline, kunde en geduld zijn de basis van dit vrolijk makend werk.”