Rubrieken
Bert Hermans
'Abusés'
Olieverf op doek
60 x 80 cm.

Bert heeft dit schilderij gemaakt na een bezoek aan Clémont (Cher, Frankrijk) in september 2022. Tijdens dit bezoek maakte hij met vrienden een uitstapje naar Bourges. Onderweg kwam hij bij Presly een eerder in 2021 bezocht vervallen gebouwencomplex tegen, waarvan hier door het gat in de muur de kapel is te zien. De kapel die op andere schilderijen uit deze serie beter is te zien is nog in redelijk goede staat. De ruimte naast de kapel waar vroeger waarschijnlijk de priester-directeur huisde is in een zeer vervallen staat. Door het gat in de muur kijken we naar een tafel waarop het boek getiteld 'Abusés' ligt. Dit boek bundelt getuigenissen van slachtoffers van seksueel misbruik gepleegd door priesters. Al deze getuigenissen vertellen over de moeilijkheid om te spreken, over de beperkte vrijheid van meningsuiting, over de acceptatie van hun situatie als slachtoffer, niet alleen door de katholieke instelling, maar ook door hun naasten, te beginnen met de familie.
De school is gesticht in 1920 en was zowel jongensschool als weeshuis en werd gerund door de Oblaten van het Heilig Hart. Later in 2009 kreeg het gebouw werd het een religieuze instelling bestaande uit een privéschool, hogeschool en middelbare school.
In 2017 werd de school op last van Justitie gesloten vanwege onder meer misbruik door de priester-directeur en enkele medewerkers van pupillen en vanwege fraude.