Portfolio rubrieken
4
Bert Hermans
'Poetin en de putti'
Olieverf op doek
60 x 80 cm

Op dit schilderij is het Haludova Palace Hotel op het eiland Krk in Kroatië afgebeeld. Het hotel opende zijn deuren in 1972. Het was de meest luxueuze en ambitieuze accommodatie in alle socialistische landen. In 1991 begon in voormalig Joegoslavië de burgeroorlog. Haludovo stond aanvankelijk leeg omdat het conflict buitenlandse toeristen weghield. Maar het lege hotel bleek nuttig voor een ander doel. Tijdens de oorlog van 1991-95 huisvestte het vluchtelingen.
Haludovo werd in 1995 geprivatiseerd. Het viel in handen van het Kroatische Privatiseringsfonds. Begin jaren 2000 werd na een eerdere verkoop opnieuw een meerderheidsbelang in Haludovo verkocht, dit keer aan de Armeens-Russische zakenman Ara Abramyan. Hij verkocht de complete inhoud van het Palace hotel. Abramyan was ook een nauwe bondgenoot van Vladimir Poetin. Hier centraal afgebeeld op het schilderij.
Het Palace Hotel verwelkomde zijn laatste gasten rond nieuwjaar 2002. Na vele jaren van verwaarlozing is het Haludovo Palace Hotel een zeer gevaarlijke plek geworden. Stapels gebroken glas bedekken de vloer. Grote brokken van de betonnen trap zijn afgebroken en op de grond gevallen.
Op het schilderij is het Haludovo geactualiseerd met verwijzing naar de oorlog in de Oekraïne. Zo staat op de graffitti op de muur rechts de datum van de inval van de Russen: 24-2-2022.
Verder duiken op enkele plaatsen in het schilderij zogeheten putti op. Putti zijn in de beeldhouw- en schilderkunst mollige kinderfiguurtjes, bijna altijd mannelijk en meestal naakt. Zij symboliseren de onschuld. Als het kind vleugeltjes heeft, spreekt men ook van een cherubijntje.
Links-onder kijken twee putti meewarig richting Poetin. Het zijn de putti van Rafaël. Rechtsboven schiet een putto een pijl richting Putin en rechtsonder staat uit de film Child's Play bekende pop Chucky. Horrorpop Chucky, die bezeten is door de geest van een seriemoordenaar, heeft al diverse generaties de stuipen op het lijf gejaagd. Op het schilderij staat hij op het punt om Poetin te belagen.
Het Haludova Palace Hotel symboliseert dan ook de verniel-, heb- en moordzucht van het Poetin-regime. Wellicht bieden de 'putti' uiteindelijk uitkomst en overwint de schoonheid en de onschuld.