Portfolio rubrieken
Bert Hermans
'De anderhalvemetersamenleving' (2020)
Olieverf op doek
80 x 60 cm

Dit schilderij heeft Bert gemaakt naar aanleiding van een bezoek aan de voormalige 'Electriciteitsfabriek' in Den Haag op 16 februari 2020.
De Electriciteitsfabriek is een op gasgestookte centrale die electriciteit leverde aan het stadsverwarmingsnet en aan het landelijke hoogspanningsnet. De fabriek werd tussen 1904 en 1906 gebouwd naar ontwerp van de Haagse gemeentearchitect A.A. Schadee. Later werd de centrale diverse malen aangepast en uitgebreid maar alleen de monumentale gevel en de oude kantoren zijn bewaard gebleven. Dit 'burchtachtige' gebouw is een prachtig voorbeeld van 'elektriciteitsarchitectuur' uit het begin van de vorige eeuw.
Het grootste deel van het industriële complex is nog altijd in gebruik als elektriciteitscentrale ondanks het feit dat het complex inmiddels geheel door de stad is ingebouwd. De Stichting Electriciteitsfabriek coördineert in het leegstaande deel van het gebouw verschillende artistieke producties. De turbinehal heeft een vloeroppervlak van ruim 2500 vierkante meter en is ongeveer 35 meter hoog.
In het schilderij is de actualiteit van de COVID-19 verwerkt. Drie verpleegkundigen komen (met mondkapjes) naar de kijker toelopen om hulp te bieden. Op de achtergrond strijden twee schermers hun strijd tegen het virus.