Portfolio rubrieken
Bert Hermans
'De kathedraal'
Olieverf op doek
60 x 80 cm

Dit schilderij is momenteel in consignatie bij 'Free Art Service'. Zie: https://freeartservice.nl/kunstwerk/de-pijp-kopie/

Dit schilderij was genomineerd voor de titel 'Schilderij van het jaar 2019'

Bert heeft dit schilderij gemaakt na een rondleiding op 10 februari 2019 langs de metrostations van de nieuwe Noord/Zuidlijn in Amsterdam. Dit is 'De kathedraal', de bijnaam voor de hal van metrostation A'dam Centraal van de Noord/Zuidlijn.

De centrale metrohal van de Noord/Zuidlijn bevindt zich 15 meter onder NAP en recht onder het stationsplein. De indrukwekkende metrohal wordt ook wel ‘de kathedraal’ genoemd vanwege de grote hoogte, het opvallende plafond en de monumentale pilaren. Als locatie voor de kunstopdracht werd een langgerekte uitsparing gekozen boven de sporen. In deze uitsparing van 2,5 bij 23,5 meter was oorspronkelijk een mediascherm bedacht.
De opdracht aan de geselecteerde (video)kunstenaars luidde te reflecteren op de stad vanuit een mondiaal perspectief en een beloftevol werk te ontwikkelen als venster op een nieuwe wereld. Daarmee vormt het kunstwerk een drieluik met het hedendaagse werk van Jennifer Tee in de verdeelhal en het historische decoratieprogramma van Cuypers aan de gevel van het stationsgebouw.
Op de achtergrond van het het schilderij is het grote kunstwerk in de hal van het metrostation te zien, de 'Weather Engine' van de Vlaamse kunstenaar David Claerbout. Het voorspelt het weer van 24 uur later. Het 23 meter brede scherm gaat deels schuil achter de schuine pilaren van de ‘kathedraal’, zoals de hal al is gedoopt. We zien een kanaal, een berm, een bomenrij. Claerbout creëerde zijn clichébeeld van een Hollands landschap, met Mondriaan als inspiratie.