Rubrieken
Bert Hermans
'Hoogwater'
Olieverf op doek
50 x 40 cm

Het schilderij getiteld ‘Hoogwater’ verwijst naar de gevolgen van de klimaatverandering voor laaggelegen steden zoals Rotterdam. Het olieverfschilderij toont de hoge waterstand in de Nieuwe Maas met op de achtergrond de Wilhelminapier.
In juli 2021 werden grote delen van Limburg getroffen door hevige regenval en overstromingen. Ook delen van België en Duitsland overstroomden met zeer veel schade en verlies aan mensenlevens tot gevolg. Dit betrof een extreme en ongeëvenaarde gebeurtenis met enorme impact. Complete huizen werden door het water meegevoerd, zoals ook op het schilderij te zien is en zelfs mensen werden op houten vlotten meegevoerd. In het midden van de Nieuwe Maas zwaait een persoon op het schilderij in de verte om hulp.
De dreigende lucht op de achtergrond toont het gevaar dat de mensheid de komende jaren nog bedreigt, maar er is ook hoop. De blauwe lucht rechtsboven symboliseert de hoop op verbetering en opspattende water op de voorgrond toont de weerstand die kades en dijken bieden tegen het hoogwater.