Portfolio rubrieken
Bert Hermans
'Het tribunaal'
Olieverf op paneel
80 x 60 cm

Dit schilderij toont de raadszaal van het stadhuis van Leiden. Het is het rechter voorpaneel dat deel uitmaakt van een dubbel scharnierend tweeluik dat Bert van het stadhuis heeft gemaakt.
De raadzaal is een rechthoekige ruimte over twee bouwlagen onder een gedrukt tongewelf met een cassetteplafond. Aan de korte zijden op de 'verdieping' zijn de publieke tribunes te vinden. Verder zijn er wandbespanningen met gobelins in de betimmering met pilasters, naar ontwerpen van kunstenaar De Moor.

In 2020 en 2021 wordt het stadhuis grondig verbouwd. Vanaf zaterdag 4 januari is het stadhuis daarom tijdelijk gesloten. De monumentale zaal in het stadhuis zou broodnodig aan vervanging toe zijn. Het plafond en de wanden zijn vies en oud, de tribunes zijn beschadigd, het vloerparket is in slechte staat en de tafels moeten grondig gereinigd worden.
In het schilderij van de raadszaal, zoals die was net voor de sluiting, zien we aan de rechterzijde de ayatollahs die hun 'spijt' betuigen tegenover het college aan de linkerzijde. De titel van het schilderij 'Het Tribunaal' lijkt er op te wijzen dat ze terecht staan. Op het moment van het schilderen, januari 2020, waren er in Iraanse steden waaronder Teheran protesten tegen het regime uitgebroken. De betogers reageerden woedend na de erkenning door de Iraanse autoriteiten dat een Oekraïense passagiersvliegtuig uit de lucht was geschoten. Eerder ontkende de regering nog dat de Boeing was neergehaald.