Portfolio rubrieken
5
Bert Hermans
'Stille getuigen' (Woudagemaal Lemmer)
Olieverf op doek
60 x 80 cm

Dit schilderij is een artist impression van de centrale machinehal van het Woudagemaal in Lemmer. Op de trap in het schilderij zijn twee damesschoenen afgebeeld: de stille getuigen.
Het Ir. D.F. Woudagemaal is het grootste stoomgemaal ter wereld. Het is af en toe ook nog in werking. Het gemaal bevindt zich in Lemmer nabij Tacozijl in Friesland. Het wordt gemiddeld eens per jaar gebruikt meestal tijdens perioden met veel regen en wind. Dat is bedoeld om het Friese boezemwater op het vereiste peil te houden als het gemaal bij Stavoren door omstandigheden onvoldoende capaciteit kan leveren. Sinds 1998 staat het gemaal op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.
In de hier afgebeelde enorme machinehal staan vier stoommachines met daaraan gekoppeld vier vliegwielen, die nog steeds operationeel zijn. De stoommachines en vliegwielen drijven acht ronde pompen aan die per dag ongeveer zes miljoen m³ water verplaatsen.

De titel van het schilderij 'Stille getuigen' verwijst ook naar het verleden van Lemmer. Lemmer en de Noordoostpolder waren tijdens de Tweede Wereldoorlog een onderduikersparadijs. Het verzet en de geallieerden hadden de desolate Noordoostpolder als gebied ontdekt waar piloten een noodlanding konden maken, of zelfs wapens konden droppen. Naar schatting zijn in totaal zo'n 20.000 onderduikers in de Noordoostpolder geweest. Bert kan zich herinneren dat zowel zijn vader als moeder - met gevaar voor eigen leven - onderduikers vanuit de Randstad naar Limburg en Friesland hebben gebracht. Helaas kwamen veel verzetsstrijders om en de stille getuigen op het schilderij zijn een eerbetoon aan deze helden en heldinnen.