Rubrieken
6
Bert Hermans
'De wraak van 1F'
Olieverf op linnen
80 x 60 cm

Bert heeft dit schilderij gemaakt na een bezoek aan Clémont (Cher, Frankrijk) in september 2022. Tijdens dit bezoek maakte hij met vrienden een uitstapje naar Bourges. Onderweg kwam hij bij Presly een eerder in 2021 bezocht vervallen gebouwencomplex tegen, waarvan hier door een gat in de muur de kamer is te zien waar de priester-directeur waarschijnlijk huisde. Deze ruimte naast de kapel is in een zeer vervallen staat. Door het gat in de muur kijken we naar twee stoelen, een bank, kast en tafel. Op de muur op de achtergrond is '1 f' geschilderd. Hoogstwaarschijnlijk waren uit deze klas oud-leerlingen verantwoordelijk voor de vernielingen uit wraak voor wat hen is aangedaan.
De school is gesticht in 1920 en was zowel jongensschool als weeshuis en werd gerund door de Oblaten van het Heilig Hart. Later in 2009 kreeg het gebouw werd het een religieuze instelling bestaande uit een privéschool, hogeschool en middelbare school.
In 2017 werd de school op last van Justitie gesloten vanwege onder meer misbruik door de priester-directeur en enkele medewerkers van pupillen en vanwege fraude.