Portfolio rubrieken
6
Bert Hermans
'Intensive care'
Olieverf op doek
60 x 80 cm

De titel van het schilderij ‘Intensive Care’ verwijst naar de intensieve zorg die veel coronapatiënten nodig hadden tijdens de corona-epidemie. Begin april 2020 dreigde er een tekort aan IC-bedden. Er zouden patiënten op andere plaatsen moeten worden ondergebracht. Op het schilderij zijn ze in de hal te zien.

De titel verwijst ook naar de intensieve restauratie van het hier afgebeelde station Antwerpen-Centraal. In het midden van de twintigste eeuw verkeerde het gebouw in slechte staat. Een mogelijke sloop werd afgewend toen het station omstreeks 1975 de status van beschermd monument kreeg. Op 20 december 1985 werd besloten dat het station zou worden gerestaureerd. Die restauratie begon op 24 maart 1986 en duurde tot 1998.

Het stationsgebouw werd gebouwd tussen 1899 en 1905 als kopstation. Het gebouw bestaat uit een stalen perronoverkapping en een stenen stationsgebouw. Het stenen stationsgebouw (ontvangstgebouw) werd gebouwd tussen 1899 en 1905 door Louis Delacenserie (bijgestaan door Charles Poupaert) in eclectische stijl (een combinatie van stijlelementen uit vroegere perioden). Zelf sprak Delacenserie van "barok-middeleeuws eclecticisme". Hij liet zich inspireren door het oude stationsgebouw van Luzern uit 1896 en door het Pantheon in Rome.
De grote voorzaal (kathedraal) met marmeren vloer wordt vaak gebruikt voor allerlei evenementen en optredens, waaronder dansdemonstraties.

In 2014 werd het station door de Brits-Amerikaanse nieuwssite Mashable tot mooiste treinstation ter wereld uitgeroepen.