Portfolio rubrieken
Bert Hermans
'Overblaak' (Rotterdam) (2018)
Olieverf op linnen
80 x 80 cm

Dit schilderij is gemaakt naar aanleiding van een vroege avondwandeling van station Blaak naar de bibliotheek langs de Overblaak, de kubuswoningen en het Potlood naar Rotterdamse Markthal. In de glaswand van het kantoorgebouw aan de overzijde van station Blaak aan de Overblaak zijn de ernaast liggende kubuswoningen en Blaaktoren zichtbaar. Het zonlicht spiegelde de kubuswoningen en de Blaaktoren, ook wel het 'Potlood' genoemd en die spiegeling vormde het decor voor het ontstaan van dit schilderij: 'Overblaak'.

De Blaaktoren is een woontoren aan de Binnenrotte bij de Blaak in Rotterdam. Aan het opvallende puntvormige dak ontleent het gebouw zijn meer bekende bijnaam "Het Potlood". Het is een van de markantste gebouwen van Rotterdam en vormt met de naastgelegen kubuswoningen een bekend herkenningspunt in de stad.
De kubuswoningen in Rotterdam zijn 38 kubusvormige paalwoningen en 13 bedrijfskubussen bij de Blaak bij de Oude Haven. Ze zijn gebouwd tussen 1982 en 1984, na een eerste presentatie van de plannen in 1978. Het ontwerp van Piet Blom is een variant op de Helmondse kubuswoning in een iets groter maatraster. Het viaduct op één hoog heet officieel de Overblaak, maar het hele complex staat bekend als het Blaakse Bos. De kubuswoningen zijn gebouwd in de vorm van een gekantelde kubus op een paal, en worden ook wel paalwoning of boomwoning genoemd.