Rubrieken
Bert Hermans
'Centrale Maasvlakte 3' (2013)
Olieverf op doek
40 x 30 cm
(Verkocht)

Dit schilderij is de derde van een drietal schilderijen van de oude energiecentrale op de Maasvlakte bij Rotterdam. Het toont de energiecentrale bij nacht in een meer kubistische stijl. De oude energiecentrale bestond uit twee eenheden: eenheid 1 & 2. Die zijn gebouwd voor het voormalige GEB Rotterdam aan het begin van de jaren 70 als gasgestookte centrale. Eenheid 1 is in 1973 in bedrijf gegaan en Eenheid 2 in 1974. In het kader van de brandstofdiversificatie (onafhankelijkheid van olie/gas in geval van een energiecrisis zoals de oliecrisis van 1973) zijn de eenheden begin jaren tachtig omgebouwd naar kolenstook, met de mogelijkheid om ook op aardgas te stoken. Het opstarten van de centrale gebeurde met verstoken van lichte olie. De locatie op de Maasvlakte had als groot voordeel dat het aan diep vaarwater ligt waardoor de aanvoer van steenkool goed mogelijk was, en de aanwezigheid van voldoende koelwater.
Omdat de Elektriciteitswet 1989 voorschreef dat de elektriciteitsproductie moest worden gescheiden van distributie en levering, kwam de centrale in 1987 in eigendom en beheer bij het Elektriciteitsbedrijf Zuid-Holland (EZH). Rond die tijd kwam er ook meer aandacht voor de schadelijke uitstoot van kolencentrales. De vliegas werd al afgevangen, en rond 1990 was de centrale voorzien van een rookgasontzwavelingsinstallatie (ROI).
In 2000 werd EZH overgenomen door E.ON voor een totaal bedrag van 1,1 miljard euro. De naam werd gewijzigd in E.ON Benelux. In 2016 is deze naam i.v.m. de splitsing van E.ON veranderd naar Uniper Benelux. De eenheden 1 en 2 zijn per 1 juli 2017 gesloten als een gevolg van het landelijk gesloten Energieakkoord voor duurzame groei.